Csúszós utak

2023.10.22. 07:00

Halálos balesetek: debreceni szakoktató figyelmeztet a hirtelen időjárás-változás következményeire

Nem csak az autót, a tudatunkat is téliesíteni kell.

Hajnal László

Csütörtökön reggel két halálos baleset is történt Hajdú-Biharban, az egyik Püspökladánynál

Forrás: Tóth Imre

Hajdú-Biharban is sokakat váratlanul érintett a hirtelen beköszöntő esős, borús, ködös időjárás, melynek következtében két halálos baleset is történt a vármegyében csütörtökön. A Hajdú Online gépjármű-szakoktatót kérdezett arról, hogyan érdemes felkészülni a megváltozott vezetési körülményekre.

Horváth László szerint a most tapasztalható emberpróbáló időjárási viszonyok kapcsán nemcsak az útviszonyokról érdemes szót ejteni, hanem az emberi szervezetről is, amely roppant nehezen tolerálja az ilyen mértékű hőmérséklet-különbségeket.

– Ilyenkor az emberek ingerlékenyebbek, fáradékonyabbak, romlik a döntési képességük és a reakcióidejük – figyelmeztetett a szakoktató. Hozzátette, életkortól, fittségtől függetlenül igénybe veszi a szervezetet a változékony időjárás.

A szakoktató elmondta, Debrecen egyes pontjain azt látta, hogy az emberek a parkolóban a jeget kaparják a szélvédőről. Ez a jelenség értelemszerűen az utakon is meglátszik.

Az éjszakai páralecsapódás úgymond bepillézi az aszfaltot, így az útburkolati jelek is kevésbé látszanak. Az ember gyanútlanul vezet, azt gondolva, hogy egy teljesen normális útszakaszon halad, nem számítva arra, hogy mennyire csúszik az út

 – vázolta fel.

Horváth László
Horváth László
Forrás: Napló-archív

Alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez!

– A hasonló időjárási körülmények közepette azt szoktam javasolni a tanulóimnak, hogy menjünk ki egy ingerszegény környezetbe, ahol nincs forgalom, és ott fékezzen egyet a járművel. Általában csodálkozni szoktak, hogy elcsúszik az autó, hiszen nem is észlelték, hogy jégen haladnak – mesélte a szakember. Horváth László azt tapasztalta, a napokban számos motoros is közlekedett az utakon. Úgy véli, két keréken veszélyesebb közlekedni, mert – míg a gépkocsi csúszását lehet korrigálni –, ha a motor meginog a fagyos talajon, azt már nehéz irányítani.

A szakember azt javasolja, a reggeli indulás előtt kicsit erőteljesebben fékezzünk egyet az autóval a parkolóban, így lesz tapasztalatunk, mennyire csúszik az út, ezzel biztosítva egy vezetési technikát. Azt is érdemes észben tartani, hogy egy autó minél súlyosabb, annál nehezebben áll meg. Éppen ilyenkor szoktak bekövetkezni a ráfutásos balesetek, ezért érdemes a követési távolságot is betartani.

– Gyakran találkozhatunk ködös útszakaszokkal is. Természetesen nem feltétlenül a városban, azonban Debrecenből kifelé haladva, például Pallag felé a minap is foltokban volt látható a köd, és ezt bizony be kell kalkulálni a vezetési stílusunkba. Lassan a tudatunkkal rá kell állni, hogy téli útviszonyok között, téli üzemmódban kell közlekedni – emlékeztetett.

A szakoktató hozzátette, emellett a járművet is készítsük fel: váltsunk ablakmosó folyadékot, vizsgáltassuk meg az autót szakszervizben, ellenőriztessük a fagyállót, valamint – ha tovább csökken a hőmérséklet –   cseréljük le a nyári gumit!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában