Törvényszék

2023.09.06. 10:39

Pénzt követeltek, elemlámpával és szalonnával távoztak a hosszúpályi rablók

Az előkészítő ülésen a vádlottak a vádirattal egyezően nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Járásbíróság szeptember 5-én előkészítő ülést tartott annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben rablás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottakkal szemben úgynevezett mértékes indítványt tett – az elsőrendű vádlott esetében 11 év fegyházban, míg társa esetében 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés – a büntetés tartalmára vonatkozóan. A január 19-e óta letartóztatásban lévő vádlottak a vádirattal egyezően nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogukról nem mondtak le – írta közleményében a Debreceni Törvényszék.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott és társa január 16-án 21 óra körül megjelentek Hosszúpályi határában, egy közvilágítással nem rendelkező földút melletti háznál, ahol a sértett lakott. A házban elektromos áram nem volt bekötve, az ingatlan belső bejárati ajtaját a férfi csak egy bottal és kővel támasztotta ki belülről, kulccsal nem lehetett bezárni. A két helyi férfi a külső ajtót benyomta, ami ettől félig kinyílt. A zajt meghallotta a sértett, aki ezért a belső ajtót kinyitotta, majd a külső ajtótól is elvette a támasztékot, hogy megnézze ki akar bemenni hozzá. Az elsőrendű vádlott ekkor meglökte a sértettet, amitől a férfi az előtérbe esett. A vádlottak beléptek a házba, a sértett a nála lévő elemlámpával rájuk világított, ekkor felismerte támadóit. A vádlottak a földön fekvő sértettet bántalmazták, majd pénzt és italt követeltek tőle – számolt be róla a törvényszék.

Megfojtással fenyegették

Amikor a vádlottak a cselekményüket abbahagyták, a sértett felállt és megpróbált kimenni a házból, a másodrendű vádlott azonban rányomta a kezére az ajtót. Az elsőrendű vádlott visszahúzta a férfit, míg a társa kivette a megrémült sértett kezéből a zseblámpát, amivel értékek után kutatott a házban. A másodrendű vádlott nem talált semmit, ezért a támadók megfogták a sértettet, belökték az ágyba, ahol tovább bántalmazták, fejére egy párnát tettek és az egyik vádlott azzal fenyegette a férfit, hogy megfojtja, ha nem adja át a pénzét. A sértett továbbra sem adott át a vádlottaknak készpénzt, ekkor a másodrendű vádlott lehúzta a férfi nadrágját és az alsó nadrágját, amit átkutatott, majd miután továbbra sem találtak készpénzt, ezért 

magukhoz vették az elemlámpát, a sértett 3000 forint értékű karóráját, valamint 800 forint értékű szalonnáját, majd távoztak.

 A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A közleményből kiderült, hogy a rendőrök a sértettől eltulajdonított karórát a másod, míg az elemlámpát az elsőrendű vádlott tartózkodási helyén megtalálták és lefoglalták. A bűnösségüket tagadó vádlottak esetében a Debreceni Járásbíróság tárgyalást fog tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában