Bűnügy

2023.09.13. 11:30

Debrecenben akarta elárvereztetni a lopott festményt

Pénzmosásnak minősül, ha valaki úgy ad el képet, hogy tudja, az lopott.

Haon.hu

Előkészítő ülést tartott a Debreceni Járásbíróság 2023. szeptember 12-én annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség – tudtuk meg Dobó Dénestől, a Debreceni Törvényszék szóvivőjétől.

Az előkészítő ülés során az ügyész ismertette a vádiratot. Az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottal szemben úgynevezett mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára vonatkozóan. 

Az előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, bűnösségét vitatta, tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le.

A vádirat szerint az egyik neves magyar festő, Koszta József egyik műalkotása 2000. november 15-ig egy személy magángyűjteményében volt, azonban a nő elhunyt, a képet pedig több másik festménnyel együtt ismeretlenek 2000. november 15. és november 28. között eltulajdonították. A Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztálya 2007. szeptember 11-én az ügyben szereplő festményt bejegyezte az eltulajdonított kulturális javak nyilvántartásába. 

A műalkotást 2007. szeptember 11. és 2010. év között ismeretlen személy megcsonkította akként, hogy a festmény bal oldalát levágta és két különálló képet hozott létre, mely átalakítással a festmény olyan mértékben megváltozott, hogy részei önálló festményeknek tűnnek. Ezen részeket önálló műalkotásként továbbértékesítették.

Tovább akart adni rajta

A vádlott 2010-ben egy magánszemélytől 2 millió forintért megvásárolta az eredeti festmény megcsonkított egyik részét. Ezután, még abban az évben tisztázatlan körülmények között tudomást szerzett arról, hogy a birtokába jutott festmény valójában bűncselekmény elkövetéséből származik, azt ismeretlen személyek a tulajdonostól ellopták. 

A vád szerint az ezt követő időszakban a vádlott a bűncselekményből származó festményt folyamatosan birtokában tartotta, majd 2021. őszén beadta egy Debrecenben működő aukciós házba – aukciós szerződés megkötése mellett – azért, hogy a decemberi árverés egyik tételeként értékesítsék. 

Az aukciós ház azonban az eseményt megelőzően az árverési katalógust megküldte a Miniszterelnökség Műtárgyfelügyeleti Hatóság Főosztálya részére az erre vonatkozó szabályoknak megfelelően, a hatóság pedig a szóban forgó képet az eredeti eltulajdonított festmény megcsonkított részeként beazonosította. A vádlottnak a festmény átruházására irányuló szándéka meghiúsult, a műtárgyat lefoglalták. A kép értéke 6-8 millió forint között van.
A Debreceni Járásbíróságon az ügy tárgyalása novemberben folytatódik.

Debrecen festmény haon
Koszta József: A festő lánya 
Forrás: mutargy.com

A festő lánya

Úgy tudjuk, Koszta József A festő lánya című festményéről van szó. A mutargy.com leírása szerint a kép „fehér abroszos asztalon könyöklő fehér ruhás, tükör előtt merengő nőalak, akinek idealizált arcvonásaiban a fiatal Annuska ismerhető fel”. A portál tavaly decemberi közlése szerint a kép 2000-ben eltulajdonított festményének megcsonkított darabja került elő egy 2021. decemberi aukción. Ennek nyomán a Műtárgyfelügyeleti Főosztály azonosította azt, és erről a rendőrséget is tájékoztatta, aminek hatására a rendőrség a lopás elévülése után újabb büntetőeljárást indított. 

Az aukción felbukkant torzót lefoglalták, a tulajdonjog tisztázása büntetőeljárásban folyamatban van, és a szétvágott festmény másik hiányzó darabjára körözést adott ki a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában