Vádemelés

2023.09.13. 09:08

Halálos baleset a Pósa utcán: börtönbe kerülhet a földön fekvő férfin áthajtó sofőr

Baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a Debreceni Járási Ügyészség azt a férfit, aki 2021-ben áthajtott egy út szélén fekvő emberen, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott.

Haon.hu

A baleset helyszíne

Forrás: police.hu

A vádirat szerint az elkövető 2021. december 14-én 21 óra körül Debrecen belterületén vezette autóját. Esti látási viszonyok között, jól megvilágított útszakaszon haladt, utast nem szállított - olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség közleményében.

Mint írták, amikor 

a vádlott egy kapubejáróval ellátott útszakaszhoz ért, nagyfokú figyelmetlensége miatt későn vette észre a férfit, aki miután ittasan kilépett az ingatlanról, még korábban elesett. Az elkövető a jármű jobb oldali kerekeivel, közel 50 km/h sebességgel áthajtott a fekvő sértetten.

Látnia kellett volna az áldozatot

A tettes az ütközéskor fékezni kezdett és a döccenést is észrevette, amit kormányzással próbált korrigálni. Annak ellenére azonban, hogy észlelte a közúti balesetet, nem állt meg a helyszínen és nem győződött meg arról, hogy van-e segítségnyújtásra szoruló sérült. Az elütött 65 éves sértett olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A közleményben megjegyzik, a főkapitányság nyomozása során szakértőt vontak be és megállapították, hogy 40 méter távolságból már emberi alakként lehetett észlelni a földön fekvő férfit, akit a járművezető késedelmesen vett észre. Az elkövető a cselekményével megszegte a haladási sebességre és segítségnyújtási kötelezettségre vonatkozó közlekedési szabályokat.

Eltilthatják a vezetéstől a gázolót

A Debreceni Járási Ügyészség a bűnügyi felügyelet alatt álló férfival szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és súlyosabban minősülő segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában indítványozta, hogy a járásbíróság a férfit börtönbüntetésre ítélje, végleges hatállyal tiltsa el a közúti járművek vezetésétől és mellékbüntetésként tiltsa el a közügyek gyakorlásától. 

A járási ügyészség a vádiratában a törvényi feltételek fennállása esetén 3 év börtönbüntetés, 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetés és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában