Tájékoztatás

2023.08.07. 08:41

Visszavonták a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar vármegyében is

A visszavonással érintett területeken jelenleg is csapadékos időjárás jellemző.

Haon.hu

Felhívták a figyelmet, hogy erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom megszűnése után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad

Forrás: Napló-archív

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint az elmúlt 24 óra csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért visszavonják a tűzgyújtási tilalmat augusztus 7-től, hétfőtől Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben – tájékoztatott az MTI a Nébih nyomán.

– A Nébih erdészeti hatóságának és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szakmai állásfoglalása szerint az erdő avarszintjét is átnedvesítő mennyiségű csapadék elérte az alföldi vármegyéket is. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék következtében csökkent a tűzkockázat, valamint átnedvesedett az 1 és 10 órás holt biomassza – írták.

A visszavonással érintett vármegyékben jelenleg is csapadékos időjárás jellemző. A hullámzó hidegfrontból további csapadék várható, és a csökkenő hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is – közölték.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom megszűnése után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban, a környezet veszélyeztetése nélkül. A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról.

Kiemelték, fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli és a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet. A tűz őrzéséről és eloltásáról, a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában