Őket is megdolgoztatta a vihar

2023.06.27. 07:00

Karambolozó párhoz és eltűnt nő miatt is rohantak a hétvégén a hajdú-bihari speciális mentők

Viharkárról, balesetekről, elveszett személyről és egy kölyökkutyáról szólt az elmúlt néhány napja az alakulatnak.

Akcióban a Hajdú-mentőcsapat

Forrás: illusztráció / Napló-archív

A pénteki vihar kezdetétől tíz beavatkozást hajtott végre a hétvégén a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület. Reggeltől éjjelig folyamatosan akadt tennivalója az önkéntesekből álló alakulatnak. Habár nem ez a megszokott gyakorlat, egyes napokon két-három riasztás is érkezik a csapathoz.

A mostani sűrű hétvége tapasztalatairól Lukács Péter, az egyesület vezetője mesélt a Haonnak:

Már a híradásokból és az időjárás-jelentésből értesültünk a közelgő viharról, illetve szupercellák kialakulásának a lehetősége is fennállt. Ezért a készenlétet már a előrejelzésekhez igazítottuk, hogy öt fővel azonnal el tudjunk indulni riasztás esetén a vármegye bármelyik részére. Valamint bejelentkeztünk a katasztrófavédelemhez is, hogy készen állunk a segítségnyújtásra

 – kezdte a mentésvezető.

Elsőként Debrecen és Püspökladány térségét érte el a rossz idő, majd egy erős szél kíséretében Derecskére is megérkezett, ahol fákat döntött ki a vihar. Ekkor kapták az első riasztást, a berettyóújfalui tűzoltókkal közösen több helyszínen is beavatkoztak. Kidőlt egy 12 méteres kidőlt fenyőfa, majd egy másik helyszínen egy 10 méteres fűzfa borult egy ingatlanra, valamint egy nagyfeszültségű vezetékhez ért egy akácfa.

Kidőlt fák és balesetek

Lukács Péter elmondta, a beavatkozások után éjfélre értek haza, ám már a kora reggeli órákban kapták a következő riasztást. Ekkorra derült fény a viharkárokra azokon a helyszíneken, ahol a lakosok az éjszaka folyamán a lakásban tartózkodtak. Derecskén egy szilvafa dőlt a kerítésre, amit eltávolítottak. Hazaérkezésük után néhány perccel jött az újabb riasztás Hosszúpályiból, ahol egy fenyőfa csúcsa tört meg. Ott magasból mentő használatával tudtak segíteni a létavértesi tűzoltókkal. Amint végeztek, Derecskére kellett sietniük a kutató-mentőknek, ugyanis egy házra rászakadt egy faág.

Az esti órákban lakossági hívásra érkeztek egy Derecske és Konyár között árokba csúszott autón segíteni, majd a katasztrófavédelem kérésére egy Hajdúszovát és Derecske között történt balesethez vonultak. Az autóban ülő házaspár mindössze könnyebb sérüléseket szenvedett, azonban a járműben volt egy nyolchetes kiskutya is, akinek az ijedtségen kívül nem történt baja.

Ismeretlen utakon

Vasárnap, a reggeli órákban újabb jelzés érkezett Lukács Péter csapatához: Bárándon egy hatvanéves hölgy tűnt egy szociális otthonból, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi-technikai Osztály kutyás nyomozója az ő felkutatására kért segítséget a speciális mentőktől.

– Kiérkezésünkkor a gondozók elmondták, a hölgy térben és időben nem tud tájékozódni, ezért fontos volt, hogy mielőbb hozzáfogjunk a kereséshez – mondta Lukács Péter. Mint mondta, ezután információt gyűjtöttek, az egyik szemtanú a Sárrétudvari felé tartó földúton látta távozni az asszonyt, így rögvest a felkutatására indultak a keresőkutyákkal. Megvizsgálták a környező felújítás alatt álló épületeket, az erdőket, átfésülték a kukoricást és a napraforgótáblákat is.

Egy drónt is bevetettek, mellyel a környező szántóföldeket vették szemügyre, félő volt ugyanis, hogy a hölgy rosszul lett vagy elesett, miközben megpróbált keresztüljutni a magas növényzeten. Miután nem sikerült a közelben megtalálni, a rendőrséggel egyeztetve kiterjesztették a keresést. A környező földutakat két terepjáróval járták be, hiszen az elmúlt napok időjárása miatt a felderítésre nem voltak alkalmasak a járőrautók.

Így találtak rá az egyik úton a keresett személyre nem sokkal dél után. A hölgy kissé kiszáradt, a csapat megitatta, majd ellenőrizték az egészségügyi állapotát. Lukács Péter elmondta, a kutató-mentőknél mindig van némi ellátmány, amit a rászorulóknak vagy a keresésben közreműködők számára visznek magukkal utánpótlás gyanánt. Ebből kínálták meg az eltévedt asszonyt, akit végül visszaszállítottak az otthonba.

A mentésvezető hozzátette, a sikeres megtalálás öröme mellett nagyon jó érzés volt számukra látni, milyen hálás volt a hölgy a csokiért és az innivalóért.

Hogy teljes legyen a repertoár, útban hazafelé újra szükség volt a segítségükre. A korábbi napok viszontagságos időjárása miatt az utak csúszósak voltak, emiatt Konyár külterületén egy rendőrautó belecsúszott egy szántásba. A jármű kiszabadítására kért támogatást a Derecskei Rendőrőrs állománya, melyben a mentőalakulat két tagja segédkezett.

Fáradtan, de az eredményektől boldogan tértek haza vasárnap délután, így a hétvégi bevetéseken résztvevő hét mentő végre megpihenhetett.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában