Vádemelés

2023.02.08. 09:15

Lőszereket talált a NAV egy kisbuszban, ami Ártándnál jött be az országba

A román sofőrnek nem volt engedélye az ügyészség szerint, felfüggesztett börtönre ítélhetik.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat az ellen a román sofőr ellen, aki személyszállítás mellett két táskányi lőszert akart illegálisan Olaszországba vinni – írta közleményében a vármegyei főügyészség.

A vádirat szerint a román férfi egy mikrobuszban utasokat szállított Romániából  Olaszországba még tavaly szeptember 14-én. Mielőtt elindult volna Romániából, egy ismeretlen személy kérésére betett a járműbe két táskát, amelyben 99 darab, különböző kaliberű vadászathoz használt sörétes lőszer volt. A táskákat Olaszországban, Rimini városában kellett volna átadnia egy általa ismeretlen személynek.

A közlemény szerint a vádlott a kisbusszal szeptember 14-én hajnali 4 óra 30 perc körül Ártándnál lépte át Magyarország határát. Olaszország felé tartva az M7-es autópálya egyik benzinkútjának parkolójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai ellenőrizték a gépjárművet, és az átvizsgálás közben megtalálták a két táska lőszert, amelyet lefoglaltak.

Az eljárás alatt megállapították, hogy a lőszerek működőképesek, olasz gyártmányú sörétes vadásztöltények, és lőszernek minősülnek, amelyeknek Magyarországra hozatalához, illetve az országon való átszállításukhoz engedély szükséges, amellyel a vádlott nem rendelkezett

– mutat rá az ügyészség.

Az ügyben a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság nyomozott.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészég a vádlott ellen engedély nélkül, az ország területére behozatallal elkövetett lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a járásbíróság kobozza el a lefoglalt lőszereket. A vádirat mértékes indítványt is tartalmaz, miszerint ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a vádiratban foglaltakkal egyezően beismeri a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról, a járásbíróság 2 év börtönbüntetésre ítélje, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre függessze fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában