Tisztázatlan körülmények

2023.02.27. 14:31

Talán sosem tudjuk meg, ki húzta ki Csitát az égő lakókocsiból

Nem volt szándékos gyújtogatás, de a jelenlévők túl ittasak voltak, hogy pontosan leírják az eseményeket.

A debreceni ügy két vádlottját eredetileg minősített emberölés bűntettének kísérlete miatt állították bíróság elé

Forrás: police.hu

A perbeszédekkel folytatódott a Debreceni Törvényszéken hétfőn délelőtt annak az ügynek a tárgyalása, melyben két férfit súlyos testi sértéssel és segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak. Az ügyészség a bizonyítási eljárás során korábban módosította a vádat, a két férfit eredetileg minősített emberölés bűntettének kísérlete miatt állították bíróság elé.

lakókocsi, Debrecen, tárgyalás, gyújtogatás, Nagycsere
Virágh Pál bíró
Forrás: Kiss Annamarie

Az ügy 2021. áprilisában történt Debrecenben, egy, a Benedek Mihály utcában lévő telken. Az itt tárolt lakókocsiban élt közösen egy férfi és az ügy sértettje, a korábban hajléktalan életmódot folytató, Csita becenévre hallgató, mozgáskorlátozott férfi. A tűz estéjén vendégeket fogadtak, egy Gyapjas gyúnynevű barátjukat és egy Kati nevű nőt.

Ekkor érkeztek ismerőseik, a két vádlott is a helyszínre. Egyikük – az elsőrendű vádlott – szóváltásba keveredett Csitával egy korábban lemondott találkozó miatt, majd többször megütötte őt. Ezután a másodrendű vádlott is mért Csita tarkójára egy csapást. A férfi az ütések és ittassága miatt eszméletlenül terült el.

Végül lenyugodtak a kedélyek, folytatták a beszélgetést és az ivást. A lakókocsiban nem volt áram, ezért mécsessel és gyertyával világítottak, melynek lángját – a korábban is bevett módszer szerint – ételes dobozokkal, valamint boros flakonokkal táplálták. A szakértői vélemény szerint végül egy törölközőről kaphatott lángra, ami a tűz terjedését okozta a lakókocsiban. Azonban ennek pontos körülményei tisztázatlanok maradtak.

Végül mindannyian sikeresen kijutottak a bódéból, azonban a vád szerint a két vádlott ijedtében kimenekült a lakókocsiból, magára hagyva a bent lévőket.

A hétfői tárgyaláson az ügyész perbeszédében részletesen ismertette a nyomozati vallomások egyes elemeit. Rámutatott, ugyan számos ponton ellentmondásosak a beszámolók arra vonatkozóan, hogy ki kezdte a dulakodást, ki tett a tűzre, milyen sorrendben hagyták el a már lángoló lakókocsit, és, hogy pontosan ki kinek segített a kijutásban.

Összességében az a következtetés vonható le, hogy ittasságuknál fogva nem minden részletre emlékeztek. De az a körülmény, hogy a lakókocsiból történő kijutásukat követően a vádlottakat már nem látták a helyszínen, valamennyi tanú vallomásában megjelent 

– mondta az ügyész.

Hozzátette, a kiérkező mentők, a rendőrök, valamint a lakókocsi telephelyéül szolgáló telek tulajdonosa közül egyikük sem említette vallomásában vagy jelentésében, hogy a két vádlott jelen lett volna a helyszínen. Őket később egy Sámsoni úti buszmegállóban találták meg, így álláspontja szerint nem segíthettek a bent lévők kimenekítésében.

Megállapíthatónak nevezte ugyanakkor, hogy a sértett bántalmazása és a tűz keletkezése között jelentős idő telt el, valamint rámutatott, valamennyi vallomásban az szerepel, hogy ezalatt közösen beszélgettek, italoztak, nevetgéltek. Mint mondta, a vita és a tűzeset között akarati összefüggés nem mutatható ki, így ez volt az oka a vád módosításának is.

Az ügyészség szerint a gyújtogatás a bizonyítékok hiányában nem mondható ki, azonban a vádlottak szándékosan világítási céllal gyújtották meg a törölközőt, majd a rá dobott hulladékokat, mely nagy fokú felelőtlenségre utal.

Éppen ezért a súlyos testi értés bűntette és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt az első rendű vádlottra 3 év 6 hónap, míg társára erőszakos többszörös visszaesőként 4 év, két hónap és 15 napot kért az ügyészség.

A védelem álláspontja szerint az ügy elsőrendű vádlottja beismerte a könnyű testi sértést, ám ő csak a Csita becenevű férfi támadása után ütött, és annak mértéke sem volt akkora, hogy komoly sérülést okozzon. Hangsúlyozta, amíg védence táplálta a tüzet, az teljes kontroll alatt volt, a lángok abban az időben szabadultak el, míg ő rövid időre elhagyta a lakókocsit. Visszaérve arra lett figyelmes, hogy a tűz átterjedt az asztalra is, ezután elsőként segédkezett az oltásban, valamint a magatehetetlenül fekvő lakók és vendégek kimenekítésében is.

lakókocsi, Debrecen, tárgyalás, gyújtogatás, Nagycsere
Az ügy másodrendű vádlottja nem állt haragban a sértettel
Forrás: Kiss Annamarie

Az ügy másodrendű vádlottjának védője rámutatott, a lakókocsiban jelenlévők közül néhányan még arra sem emlékeztek, hogyan jutottak ki a szabad levegőre, így tanúvallomásaira sem lehet támaszkodni ittasságuk miatt. Az egyik bent lévő személy vallomását idézve elmondta, a lakókocsi ugyan valóban felgyulladt, ám a tüzet nem szándékosan okozták, és haragban sem álltak védencével.

Életszerűtlennek nevezte, hogy a két vádlott felgyújtott volna egy olyan bódét, amiben maguk is bent tartózkodtak. Valamint a rendőrségi jelentésre hivatkozva emlékeztetett arra, hogy a ruházatuk kormos, valamint füstszagú volt, amit szintén arra utal, hogy segítségre lehettek az oltásban vagy a kimenekítésben.

A tárgyalás március 6-án folytatódik, ekkor a bíróság várhatóan ítéletet hoz az ügyben.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában