Vádemelés

2023.02.15. 09:29

Azt hitte, megússza a pótdíjat, ehelyett a bíróságon is felelnie kell

Személyes adattal való visszaélés vétsége miatt emeltek vádat az ellen a fiatal ellen, aki a jegyellenőrzéskor más nevét diktálta be.

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

A vádirat szerint a fiatalkorú nő 2022. május 3-án 19 óra körüli időben vonaljegy, illetve buszbérlet nélkül utazott Debrecenben, az egyik helyi járatú autóbuszon. Az utazás során ellenőrök szálltak fel a járatra és ellenőrzést végeztek az utazók körében. Megállapították, hogy a fiatalkorú vádlottnál nem volt sem menetjegy, sem buszbérlet, ezért őt pótdíj fizetésére kötelezték - olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Az adatok felvétele során a vádlott azért, hogy mentesüljön a pótdíjfizetési kötelezettség alól, fiatalkorú barátnője nevét és lakcímét diktálta be, további személyi adatai a valóságnak megfeleltek.

A rögzített adatok alapján a közlekedési vállalat a pótdíj megfizetésére vonatkozó felszólítását a vádlott barátnőjének nevére és lakcímére küldte meg.

A fiatalkorú nő azzal, hogy a sértett személyes adatait adta meg a pótdíjazási eljárás során, a sértettet vagyoni hátránnyal fenyegető helyzetbe hozva jelentős érdeksérelmet okozott.

Az ügyben a nyomozást a Debreceni Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlottat intézkedésként bocsássa próbára és állapítsa meg, hogy a fiatalkorú a próbaidő tartama alatt a törvény kötelező rendelkezése értelmében pártfogó felügyelet alatt áll.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában