Álbiztonság

2022.12.03. 11:30

Végzetes lehet, ha rosszul választunk szén-monoxid-érzékelőt

A mostani fűtési szezonban 19 esetben riasztották a csendes gyilkos miatt a tűzoltókat.

Forrás: Shutterstock (illusztráció)

Ahogy arról beszámoltunk, szén-monoxid-mérgezésben vesztette életét csütörtökön két ember Hajdúböszörményben. A mérgező gáz egy nyílt égésterű gázkályhából származott, s mivel az ajtók és az ablakok zárva voltak, nem volt elegendő oxigén a helyiségben.

A sajnálatos eset előtt alig két héttel történt hasonló esemény Nyíradonyban, azonban a családi ház fürdőszobájában felszerelt szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően nem történt tragédia, és a lakók idejében elhagyták az épületet.

Szintén jelzőkészülék mentett életet november közepén Hajdúböszörményben, ahol – miután a tűzoltók kimutatták a mérgező gáz jelenlétét – a szolgáltató kizárta a gázkészüléket a rendszerből.

Néhány nappal korábban mérgezés gyanújával szállítottak kórházba két főt, miután nagyhegyesi otthonukban jelzett az érzékelő. Sokáig lehetne sorolni a szén-monoxiddal kapcsolatos riasztásokat mindössze az idei fűtési szezonban, azonban idén ősszel mindeddig a csütörtöki eset bizonyult halálos kimenetelűnek.

Idén a 39 bizonyított szén-monoxidos esetből tizenheten mérgezést szenvedtek, hárman pedig életüket vesztették. Az esetek nagy részében a nyílt égésterű kazán és fali vízmelegítő okozott gondot

 – mondta a Haonnak Papp-Kunkli Nóra. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hozzátette, a jelenlegi fűtési szezon, 2022 ősze óta 19 szén-monoxidos esetben volt tűzoltói beavatkozás.

A tavalyi évről szólva elmondta, 2021-ben 62 esetben vonultak a tűzoltók szén-monoxiddal kapcsolatos esethez a megyében, a riasztásoknak több mint a fele Debrecenben történt. Kórházba 2021-ben tizenkilenc embert szállított be a mentőszolgálat igazolt szén-monoxid-mérgezés miatt, kettejükön már nem tudtak segíteni a mentősök.

A tűzoltó főhadnagy érdeklődésünkre elmondta, habár a szén-monoxid-érzékelő hasznos és fontos, bizonyos esetekben azonban csak álbiztonságot ad a használójának. A túl olcsó, nem megbízható forrásból vásárolt készülékek ugyanis nem alkalmasak arra, hogy idejében jelezzék a veszélyes gáz jelenlétét. Illetve előfordulhat, hogy a bizonytalan eredetű eszközök nem fognak jelzéseket adni szén-monoxid jelenléte mellett sem.

Papp-Kunkli Nórától megtudtuk, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendszeresen figyeli a forgalomban lévő készülékeket, és közzéteszi az akkreditált laboratórium által megvizsgált szén-monoxid-érzékelők listáját. Így könnyen ellenőrizhető, mely termékek minősültek megfelelőnek, és melyek vannak tiltólistán.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában