Jogerős döntés

2022.11.16. 11:26

Már el is ítélték az M35-ösön lebukott embercsempészt, aki alatt akció közben adta meg magát az autó

Két év börtönt kapott, és egy időre az ország területéről is kiutasították.

Forrás: illusztráció / Napló-archív

Jogerősen elítélte a Hajdúböszörményi Járásbíróság kedden azt a 19 éves grúz embercsempészt, aki a napokban nyolc migránst szállítva robbant le járművével az M35-ösön.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat - tolmács közreműködésével - bűnösnek mondta ki, ezért őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, valamint 4 évre kiutasította Magyarország területéről

– közölte a Debreceni Törvényszék.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a grúz férfi november 11-én 21 óra 41 perckor az M1-es autópályán Ausztria irányából lépte át a magyar határt egy cseh rendszámú gépjárművel. A vádlott az M1-es és az M5-ös autópályákon haladva a magyar-szerb határ felé vette az irányt, azzal a céllal, hogy segítsen nyolc migránsnak illegálisan átjutni Magyarországon. A nyolc török állampolgárt egy „útmutató” vezette a magyar határ szerb oldalához, ahol átmásztak a műszaki határzáron, majd 3 óra gyaloglás után az ismeretlen segítőjük telefonon egyeztetett a vádlottal, aki gépkocsijával felvette az illegális migránsokat. A nyolc török állampolgár közül hatan az utastérbe ültek, míg ketten a csomagtartóba feküdtek.

A vádlottat az M3-as és az M35-ös autópályáknál a Heves, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei megpróbálták intézkedés alá vonni, azonban a grúz férfi folyamatosan ki tudott térni az egyenruhások elől. A végállomást Hajdú-Bihar jelentette, mivel a gépkocsi az M35-ös autópályán, Hajdúböszörmény közelében műszaki hiba miatt megállt. Ekkor a rendőrök intézkedés alá vonták a grúz férfit, valamint igazoltatták a nyolc török állampolgárt.

A vádlott tisztában volt azzal, hogy segítséget nyújt a külföldi személyek jogosulatlan beutazásához és ahhoz, hogy áthaladjanak Magyarország területén – közölte a törvényszék.

Dr. Tóth Ildikó bíró az ítélet indokolásában súlyosító körülményként értékelte az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetlen előéletű és beismerő vallomást tett.

A bíróság döntése jogerős, azt mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vették.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában