Összbírói értekezlet

2022.05.24. 11:05

Eredményes a megyei bíróságok munkája

Forrás: Molnár Péter

– Szakmailag magas minőségű ítélkezési tevékenység folyik mind a Debreceni Törvényszéken és hozzá tartozó járásbíróságokon, mind a Debreceni Ítélőtáblán – értékelt dr. Péter Zoltán az Országos Bírósági Hivatal képviseletében kedden a megye összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. Ezt számos statisztikai adattal támasztotta alá. Többek közt elmondta, hogy a folyamatban lévő ügyek száma a Debreceni Törvényszék esetében tavaly 15,3 százalékkal csökkent, az Ítélőtáblán pedig, annak ellenére, hogy 17,3 százalékkal több ügy érkezett, csak kis mértékben nőtt; vagyis utóbbi munkája is naprakész.

– Az ítéletek elfogadottsága, vagyis hogy hányat fellebbeznek meg, szintén fontos mutató. A civilisztika, gazdálkodási ügyszakban a hajdú-bihari járásbíróságokon 94, míg a Debreceni Törvényszéken 87 százalékban első fokon jogerős ítélet született tavaly – ismertette Péter Zoltán.

A tájékoztatón elhangzott: az eredményes működést 2021-ben a pandémiás nehézségek közepette sikerült biztosítani. 

– A bíróságok működésének három fontos mutatója van; az érkezett, befejezett és folyamatban lévő ügyek száma. 2020-ban az érkezett ügyeké országosan és Debrecenben is csökkent, 2021-ben ez megfordult, mindenhol nőtt. A Debreceni Törvényszékre (TSZ) és a megye járásbíróságaira 1,6, a Debreceni Ítélőtáblára (DIT) 17,3 százalékkal több ügy érkezett, az ítélőtáblák tekintetében az országos arány 4,4 százalék volt. A befejezett ügyek aránya a TSZ-en 6,4, a DIT-án 9,8 százalékkal nőtt – ismertette dr. Péter Zoltán a sajtótájékoztatón. 

A folyamatban lévő ügyek kapcsán az OBH képviselője naprakésznek mondta a megyében működő bíróságokat. Az ítélkezés minőségét jelzi az ítéletek elfogadottsága is, erről a főosztályvezető kiemelte: büntető ügyszakon, ahol a legnehezebb esetek vannak, 2021-ben a TSZ-en 62 ügyben fellebbeztek az érintettek és a másodfokú bíróság egyetlen egy ítéletet sem helyezett hatályon kívül.

Az időszerűséget illetően felidézte, központi igazgatási szinten 2020 második félévében történt intézkedés az elhúzódó ügyek arányának csökkentésére, azóta 33 százalékkal kevesebb lett a két éven túl folyamatban lévő ügyek aránya, ez a TSZ esetén 41 százalék.

–  2021-ben további 30 mobil távmeghallgatási eszköz beszerzése történt, ebből egy került Hajdú-Biharba, így már 9 tárgyalóterem alkalmas távmeghallgatásra a megye járásbíróságain, és még egy a DIT-ben. 2021-ben a bírók országosan 1086 esetben használták ezen eszközöket, tehát mondhatjuk, hogy bevált a rendszer. Volt 37 távmeghallgatás a DIT-en is, holott másodfokon eljárásban bizonyításra csak igen szűk körben kerül sor – mutatott rá.

– A DIT a legnagyobb vidéki ítélőtábla, ügyfélforgalma is ehhez igazodik: részesedése az ország ítélőtábláira érkezett ügyekből 15 százalék volt 2021-ben. A Fővárosi Ítélőtábla adatait nem számítva mindhárom ügyszakban a legtöbb ügy a cívisvárosba érkezett: a büntetőügyek 32, a polgári-gazdasági ügyek 29,4 és a munkaügyi ügyek 28,1 százaléka. 2021-ben 1752 ügy érkezett és ebből 1682 fejeződött be. A peres ügyek aránya jelentősen emelkedett, országosan is egyedülálló módon nőtt meg a büntetőpereké, 76,9 százalékkal volt több, mint 2020-ban – sorolta Szilágyiné dr. Karsai Andrea, a DIT elnöke. Elmondta, hogy tavaly a DIT 6 büntetőbírája kirendeléssel a Szegedi Ítélőtábla, míg polgári ügyekben másik 6 bíra a Kúria munkáját segítette.

Beszámolt arról, hogy 2022. január elsejétől a TSZ és DIT hatáskörébe került egy új ügytípus: a polgári peres elhúzódó eljárások miatti vagyoni elégtétel érvényesítése. Az ehhez szükségesképzéseket tavaly végezték, főleg online (Debrecenen kívül Pécs kapta meg ezt a hatáskört).

– Számtalan olyan feladatunk van, melyek kimondottan a járásbíróságok specifikumát jelentik; az első és másodfokon zajló ügyeken túl nagy mennyiségűek a végrehajtási és szabálysértési ügyek – ismertette dr. Kahler Ilona, a TSZ elnöke. Kiemelte, főként a Debreceni Járásbíróságon központosított elbírálása folyik a szabálysértéseknek, ezen ügyforgalom jelentősen nőtt: 2020-ban 23 ezer 101, 2021-ben 26 ezer 407 szabálysértési ügyet kellett feldolgozni. Ez a növekedés országos viszonylatban is magas, a főváros után évek óta Debrecenben a legtöbb a szabálysértési ügy.

Megjegyezte, hogy a járásbíróságokon a büntetőügyek érkezése folyamatosan csökken, ennek sok oka van, és alátámasztja, hogy a rendőrség beszámolói szerint Debrecen és Hajdú-bihar megye is igen biztonságos.

– Üdvös, hogy az erőszakos bűncselekmények száma csökken; a klasszikus, egyelkövetős, egymozzanatos esetek (gyakran ilyen az emberölés) szinte eltűntek. Ugyanakkor a tipikusan tíz vagy annál több vádlottas, gazdasági vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények jelennek meg, melyek bonyolultabb, hosszabb pereket vetítenek elő – mondta. – Ezzel együtt hallatlanul nagy eredménynek tartom, hogy a Debreceni Törvényszéknek éppen az első fokú büntetőperes ügyeinél közel 60 százalékkal nőtt a befejezések aránya 2021-ben az előző évhez képest, és így közel 30 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma.

– Magyarországon 8 helyen folyik közigazgatási ítélkezés, köztük Debrecenben, ebben az ügycsoportban is kiemelkedő ügyérkezéssel szembesültünk. Az OBH támogatta a létszámfejlesztésünket, három új közigazgatási bírót nevezett ki, ez jelentősen segítette a feldolgozást. Ezen ügytípusnak nagy a társadalmi jelentősége, mert számos eset tartozik ide, a szociális támogatáson, kisajátításon keresztül az adó- és földügyekig – hangsúlyozta Kahler Ilona. 

SzT


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában