Csalás és hűtlen kezelés

2021.09.28. 10:24

Felfüggesztett börtönre ítélték Álmosd volt polgármesterét

A bíróság négy és fél millió forintnyi vagyon elkobzását is elrendelte.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Ítéletet hirdetett szeptember 27-én a Debreceni Járásbíróság Álmosd volt polgármesterének és jegyzőjének büntetőügyében. Az elsőrendű vádlott plakátokat csináltatott nem létező rendezvényekről, saját kezdeményezésére polgármesteri jutalmat kapott és az önkormányzat pénzén háztartási eszközöket is vásárolt saját magának. A hűtlen kezelésben a község akkori jegyzője részben segédkezett – adta hírül honlapján a Debreceni Törvényszék.

A bíróság az elsőrendű vádlott K. I.-t folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségében és költségvetési csalás bűntettében, míg a másodrendű Cs. L.-t bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül 1 év 5 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Ezen felül a volt polgármesterrel szemben a bíróság több mint négy és félmillió forint vagyonelkobzást is elrendelt. A járásbíróság a másodrendű vádlottat 456 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott a 2010. évi önkormányzati választások során először lett Álmosd főállású polgármestere, majd a 2014-ben megtartott önkormányzati választásokat követően újra megválasztották. Ezen tisztségét a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. június 1-jén meghozott ítéletével, – mely a Debreceni Törvényszéken 2017. október 12-én jogerőre emelkedett – megszüntette. A másodrendű vádlott 2015. július 1-jétől volt Álmosd Község főállású jegyzője.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 2014. és 2015. évben a polgármester K. I. utasította az önkormányzat hivatalának egyik dolgozóját, hogy készpénzfelvételi utalványt állítson ki a részére. Ennek birtokában a vádlott

felvette az önkormányzati bankszámlán szereplő összeget, amit aztán elmulasztott befizetni a házipénztárba. A pénzt kizárólag „papíron” bevételezte, majd vásárlási előleg címén kiadásként könyvelte le.

K. I. 2015-ben az általa felvett előleggel többszöri felszólítást követően csak 2016 januárjában számolt el és

olyan rendezvényekhez kapcsolódó számlákat, promóciós anyagokat csatolt be, amelyeket valójában Álmosdon meg sem rendeztek, vagy nem az önkormányzat támogatta.

A vádirat szerint ugyanez történt a 2012. évi, a 2013. évi és a 2014. évi rendezvényszámlákkal, valamint okiratokkal kapcsolatban. A polgármester a megtartott rendezvényekről és a felhasznált forrásokról a képviselő-testületet nem tájékoztatta, ezáltal megsértette a vagyonkezelés irányadó szabályait. Az adatok szerint a számlákat, amelyek élelmiszer- és részben szeszesital-vásárlásokról is szóltak, egy egyéni vállalkozó állította ki, aki gazdasági kapcsolatban volt az önkormányzattal. Az akkori polgármester úgy próbálta azt a látszatot kelteni, hogy a rendezvények megvalósultak, hogy a pénzügyi elszámoláshoz kapcsolódó számlákon kívül

egy önkormányzati dolgozót arra utasított, hogy utólagosan készítsen plakátokat a hivatali számítógépén a rendezvényekről.

A bíróság megállapította azt is, hogy K. I. kezdeményezésére 2015. december 21-én a másodrendű vádlott utasította a hivatal kifizetést ellátó köztisztviselőjét, hogy polgármesteri jutalom címén az elsőrendű vádlott részére bruttó 448 726 forint kerüljön kifizetésre. Ezt az utasítást írásba adta és ellátta a kézjegyével. A polgármester számlájára képviselő-testületi határozat nélkül átutalásra került a nettó összeg, ám a kifizetés jogszerűtlen volt, a másodrendű Cs. L.-nek sem jogszabályi, sem belső szabályzati felhatalmazása nem volt, hogy ilyen utasítást adjon.

A képviselő-testület, illetve az önkormányzat előzetes vagy akár utólagos jóváhagyása nélkül 2015-ben az elsőrendű vádlott több háztartási eszközt, köztük egy konyhai robotgépet, gőzölős vasalót, továbbá egy LCD televíziót, egy Blu-Ray lejátszót és még egy forróvíztárolót is vett önkormányzati pénzen. A közel 370 ezer forint értékű tárgyi eszközöket be sem mutatta, azok leltárba vétele kizárólag a számlák alapján történt, a nyilvántartásuk lapjának megjegyzés rovatában csak annyi szerepelt, hogy a polgármester személyes használatában – részletezi az ügyet közleményében a Debreceni Törvényszék.

Dr. Gervai Éva bíró az ítélet indokolásában hangsúlyozta, hogy az elsőrendű vádlott esetében nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a jelentős időmúlást, míg a másodrendű vádlott esetében azt is, hogy ténybelileg beismerte a bűncselekmény elkövetését. Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a volt polgármester vonatkozásában a folytatólagos elkövetést, valamint a vagyoni jellegű bűncselekmények gyakoriságát.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős. A döntés ellen az ügyészség súlyosításért, míg a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/targyalas-lesz-a-volt-almosdi-polgarmester-ugyeben-4138826/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában