kék hírek

2021.06.17. 11:12

Debrecenben folytatódik a Szeviép-ügy

A sokadik bírósági eljárás indult a szegedi cég ügyében.

Fotó: Molnár Péter

Évek óta tart, és még messze a vége: megismételt másodfokú eljárás indult csütörtökön a Debreceni Törvényszéken az országszerte „Szeviép-ügyként” ismert büntetőperben, melyben csődbűncselekmény a vád.

Az ügyészség szerint a Szeviép Zrt. igazgatósági tagjaiként a vádlottak rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon, ezzel jelentős vagyonvesztést okozva. A cég később fizetésképtelenné vált, és csődeljárás indult ellene, mintegy 6,5 milliárd forint hitelezői igény bejelentésével.

Első fokon a Szegedi Járásbíróság 2018 novemberében az első- és a harmadrendű vádlottat 5 év 2 hónap, a másodrendűt 6 év szabadságvesztésre, amellett 1 millió, illetve 1,25 millió forint pénzbüntetésre ítélte, és mindhármukat öt évre eltiltotta gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól. A másodfokon eljárt Szegedi Törvényszék 2019 decemberében bizonyítottság hiányában mindhárom vádlottat felmentette.

A Pécsi Ítélőtáblán (PIT) tavaly júliusban harmadfokon született döntés hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet; ezt később a Kúria is helybenhagyta és a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a megismételt másodfokú eljárás lefolytatására. Időközben az elsőrendű vádlott elhunyt, vele szemben megszűnt az eljárás.

A PIT megállapítása szerint a másodfokú döntés részben súrolta a teljes magalapozatlanság határesetét, továbbá felderítési hiányosságok, téves értelmezések, részben helytelen ténybeli következtetések vannak az első- és másodfokú ítéletben; mindezek orvoslásához további szakértői meghallgatások szükségesek.

A június 17-ei tárgyaláson mindkét vádlott úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kíván vallomást tenni, de kérdésekre válaszol. Elhangzott: büntetlen előéletűek, de a másodrendű vádlott ellen szintén gazdasági bűncselekmény vádjával elindult egy másik eljárás egy másik ügyben.

Felegyiné dr. Szabó Ágnes tanácsvezető bíró elmondta, az ügy „óriási mennyiségű” iratanyagának feldolgozása folyamatban van. Kardinális kérdés meghatározni azon időpontot, hogy mikor került a cég a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe, illetve mikor vált fizetésképtelenné, ez szükséges a továbblépéshez. A bíró hosszan sorolta, ehhez milyen dokumentumokat kíván beszerezni a bíróság, többek közt a Szegedi Törvényszéktől a 2007-10-ig kezdeményezett felszámolási eljárások iratanyagát. Mint mondta, a nyomozati szakban adott alap szakértői véleményeket ötször egészítették ki, és még kétszer az első fokú bírósági eljárás során.

Csak szakértői véleményből több száz oldal van, de még így is számos nyitott kérdés maradt.

A védők rákérdeztek a szakértő pótlására, úgy tudják, decemberben nyugdíjba ment, és ezt informálisan az ügyész is megerősítette. A károsultak egyik jelen lévő képviselője szót kért és azt mondta, a szakértő üzleti kapcsolatban állt az egyik vádlott cégével, ezért az ő véleménye megalapozatlan.

A szükséges dokumentumok beszerzése és az ítélkezési szünet után folytatódhat a tárgyalás, erre a bíró szeptember 23-át jelölte ki.

SzT

Tizenegy éve áll felszámolás alatt a vállalkozás

A vád szerint az út- és magasépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével foglalkozó, szegedi székhelyű, milliárdos forgalmat lebonyolító cég mutatói 2008-tól egyértelműen romlani kezdtek, 2009. április 18-án fizetésképtelenné vált, felszámolását 2010. augusztus 13-án rendelték el. A zrt. fizetésképtelenné válását túlnyomórészt az idézte elő, hogy a vádlottak mint igazgatósági tagok egyhangú döntésével 2007. év elejétől rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészében vagy részben a zrt. tulajdonában álló, de önállóan gazdálkodó és önálló pénzügyi felelősséggel működő gazdasági társaságoknak. E kölcsönadások biztosítékul lekötött fedezet hiányában történtek, több esetben likviditási problémákkal küzdő társaságok részére, jelentős részben akkor, amikor a zrt.-nek már magának is fizetési nehézségei voltak. A vádlottak döntéseikkel a zrt. fizetésképtelenségét idézték elő, vagyonát hozzávetőlegesen 1 milliárd 450 millió forinttal csökkentették, ezen összegek tekintetében a hitelezők kielégítését meghiúsították. (A debreceni bíróságnak adott tájékoztatás szerint a felszámolás várhatóan hamarosan véget ér.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában