Arcok a megyéből

2021.02.27. 12:01

Egyenruhás édesanya a katasztrófavédelem kötelékében

Papp-Kunkli Nóra kihívásokkal teli munkájáról nyilatkozott a Hajdú-bihari Naplónak.

Fotó: Papp-Kunkli Nóra-archív

Nem könnyű olyan szakmát választani, melyet egész életünk alatt szeretünk – emiatt át kell gondolni, hogy mi is az, amit igazán akarunk. A Hajdú-bihari Napló Papp-Kunkli Nóra tűzoltó főhadnagyot, a Hajdú-Bihari Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét kérdezte hivatásáról. – Nagyon változatos a munkám, szinte soha nem lehet előre tervezni. Nincs két ugyanolyan eset, így nem tudunk hozzászokni a váratlan dolgokhoz, de valójában nem is kell. Ha műszaki mentés folyik, ott vannak a sérültek, azok hozzátartozói, és bár azért vagyok ott, hogy dokumentáljak, tőlem ugyanúgy kérdeznek, támogatást várnak, érdeklődnek – ezért is nagyon sokoldalú a munka. Ha riasztás van, akkor a többiekkel együtt a helyszínre sietek – fogalmazott a Naplónak.

A legtöbbünknek a szakmaválasztás igazi fejtörést okoz, főleg akkor, ha egyszerre több terület iránt is érdeklődünk. A nők talán jobban megfontolják, mit szeretnének majd a jövőben dolgozni, hiszen a gyermekvállalás gondolata is ott lebeg a fejük felett. Papp-Kunkli Nórát az újságokból, a televízióból és egyéb médiumokból megyeszerte ismerik. Tanulmányait a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán kommunikáció- és médiatudomány szakon végezte, 2009-ben diplomázott, de csak később kóstolt bele a munka világába, viszont azóta kalandokból, izgalmakból nincs hiány az életében – ezekről, illetve az anyaságról, a mindennapokról is beszélt a Naplónak. – A tanulmányokat követően nem kezdtem el azonnal dolgozni, családot alapítottunk. A két kisfiammal addig voltam itthon, amíg óvodába nem kerültek. Elég hamar rátaláltam egy hirdetésre, szóvivőt kerestek a megyében. Előnyt jelentett a kommunikációs készség mellett a tájékozottság a katasztrófavédelemről. Szerencsésnek érzem magam, hogy megkaphattam az állást, az első évben több tanfolyamot is el kellett végeznem, hogy tisztában legyek a legalapvetőbb dolgokkal, ami egyébként kedvemre való volt, hiszen szeretem a kihívásokat. A tavalyi év végén főhadnaggyá léptettek elő, ami hatalmas öröm és megtiszteltetés számomra – fogalmazott, majd arra fordította a szót, mennyire volt nehéz beilleszkednie, illetve hogyan fogadták az első időszakban a rendvédelmi dolgozók.

Izgalmas terület

A kétszeres édesanya első körben a fiai születése után ismerkedett meg a tűzoltósággal, mivel a gyerekek nagyon szerettek olyan rendezvényekre járni, ahol a lánglovagok gépjárművét, felszerelését lehetett megcsodálni. Ahogyan a srácok érdeklődtek, a szóvivő is egyre jobban megismerte a tűzoltók munkáját, ami megtetszett neki. – A kollégák már az elején nagyon kedvesek és megértőek voltak. Sokat segítettek, de nyilvánvalóan idővel meg kellett tanulnom a szakkifejezéseket és minden egyebet, ami az ő munkájukat is segíti. A hiteles munkavégzés érdekében mélységében megismerkedtem a katasztrófavédelem felépítésével, a különböző szakterületek munkájával. Alapvetően irodában dolgozom, de ha riasztás van, akkor sokszor én is a helyszínre megyek, s a kellő felkészültséghez többnapos képzéseken vettem részt – mondta. Önmagában a kommunikációs munka sem unalmas, viszont ha ehhez még azonnali bevetések társulnak, akkor bizony az izgalmak garantáltak.

Humoros pillanatok

– Mint minden munkahelyen, itt is adódnak humoros pillanatok. Nem mindennapi látvány, amikor egy tűzoltó éppen megment egy négylábút, amelyik nem tudja, hogy mi történik körülötte, ezért inkább menekül a segítség elől. Itthon a srácok imádják a munkám, mindig nagyon sokat kérdezősködnek, én pedig szívesen sztorizok nekik.

„Tudom, nem nőies szakma, amelyben dolgozom, viszont ettől függetlenül ugyanúgy megvannak a nőies dolgaim: imádok csinosan felöltözni, sminkelni, de a rúzst a maszk miatt egy időre félre kellett tennem”

– fűzte hozzá mosollyal az arcán.

Nagy Emese

Borítókép: Papp-Kunkli Nóra és férje, Sándor számára fontos, hogy fiaikkal, Bencével és Leventével (balról jobbra) töltsék együtt a családi eseményeket

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nekem-abszolut-komfortos-az-egyenruha-4898389/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/borbelykent-dolgoznak-pihenonapjaikon-a-fiatal-berettyoujfalui-tuzoltok-5010736/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában