hírmorzsák

2021.01.21. 11:43

Nehéz évük volt a polgári civileknek is

A helyi Vöröskereszt véradást, a lokálpatrióták faültetési programot szerveztek. Rövid hírek a megyeszéli településről.

Fotó: Csőke Vivien

A 2020-as év a civil szervezetek munkáját tekintve sem volt egyszerű. A megszokott, hagyományos városi rendezvények, programok elmaradtak, közösségi eseményeket, találkozókat nem szervezhettek. A Polgári Polgárőr Egyesület a koronavírus időszaka alatt hozott védekezési kormányrendeletek betartatásával segítette az önkormányzat és a rendőrség munkáját. Ezzel próbáltak hozzájárulni a vírus továbbterjedésének megakadályozásához. A mindennapi feladatok közé tartozott az idős lakosok segítése, amit fiatal polgárőreikkel teljesítettek, valamint fokozott járőrözéssel növelték a lakosság biztonságérzetét.

Sokaknak segített az egyesület

A vírushelyzet a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom Egyesület 2020-as tevékenységére is rányomta bélyegét. A személyes találkozásokat a virtuális térbe helyezték át. Április elején meghirdették a „Maradj otthon! Ültess fát!” programot, amely kapcsán, akik elektronikus úton regisztráltak, azoknak egy jelképes összegért aktivistáik házhoz szállították az igényelt konténeres gyümölcsfát.

Fotó: Csőke Vivien

A kezdeményezésnek nagy sikere lett, több mint 300 facsemete talált gazdára. Az így befolyt összeget a „Maradj otthon, Polgár!” adományszámlára utalták. Májusban a szervezet elnöksége egy lakástűzben szerencsétlenül járt család gyors anyagi megsegítéséről is döntött. December elején meghirdették a „Legyünk jók! Tegyünk jót!” adománygyűjtő programot. A hagyományos karácsonyi adománygyűjtést a megváltozott körülményekhez igazodva tartották meg, és 132 polgári háztartásnak sikerült könnyebbé tenni az ünnepet.

Véradás, adományozás, könyvajándékozás

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete az egészségügyi veszélyhelyzet ideje alatt is próbálta végezni a hagyományos tevékenységét. A múlt év októberében és decemberben véradást tartottak, ezen közel 80-an vettek részt. December 3-án a vírusszabályok betartása mellett köszöntötték többszörös véradóikat és önkénteseiket. A több éve tartó hagyománynak megfelelően a Polgári Lokálpatrióta Egyesület Mozgalommal közös adományozásban vettek részt. Újszerű kezdeményezés volt részükről a Polgári Könyves Karácsony – Ajándékozd meg magad egy könyvvel! programjuk, amelyben csekély adomány ellenében egy héten keresztül válogathattak könyveket az érdeklődők.

Fotó: Csőke Vivien

Kevés programra volt lehetőség

A Polgáriak Polgár Város Közéletéért és Fejlődéséért Egyesület csak kevés dolgot tudott véghezvinni 2020-ban. Tavasszal vetőmagot osztottak körülbelül 100 család részére. Saját gyűjtésből a felnőtteknek öt, a gyerekeknek négy alkalommal tartottak használtruha-osztást. A csapatösszetartás fontosságát szem előtt tartva kétszer rendeztek családi összejövetelt, a vírushelyzetnek megfelelő korlátozások szigorú betartása mellett.

Csőke Vivien

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában