Balla Irma-gyilkosság

2020.02.05. 14:14

Schönstein Sándor: veszteség, ami nem pótolható

Újabb szakaszhoz érkezett az éveken át tartó kálvária.

20200203 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Ítélethirdetés a Balla Irma-gyilkosság ügyében. képen: Schönstein Sándor orvos, Balla Irma fia

Fotó: Kiss Annamarie

– Nagyon sok mindenen átmentem az elmúlt időben, remélem, az elkövetkező évek már nyugalmasabbak lesznek – mondta a 2007-ben meggyilkolt fideszes képviselőnő, Balla Irma fia, Schönstein Sándor a Naplónak, összegezve az elmúlt időszakot. Ugyanis hétfőn 15 év fegyházbüntetést szabtak ki másodfokon D. Lajosra, arra a 40 éves, segédmunkásként dolgozó férfira, aki 2007 húsvétján Balla Irma családi házában – a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítélete alapján – bűncselekményét nyereségvágyból követte el. A képviselő fiával az ítélethirdetés után beszélgettünk.

„Vegyesek az érzéseim, örülök, hogy végre született egy jogerős ítélet édesanyám meggyilkolásával kapcsolatban, ami jó irányba mutat. Ugyanakkor a gyilkossági kísérlet vádja teljesen értelmezhetetlen számomra, hisz édesanyám meghalt az őt ért támadás következtében”

– vélekedik Schönstein Sándor, majd hozzátette, édesanyja gyilkosának élete végéig börtönben kellene maradnia, hogy még egy ilyen dolgot véletlenül se követhessen el.

Új szakasz?

Ezek után joggal tehetjük fel a kérdést, lezárható-e egy tárgyalással ez a 13 éve tartó borzalom a férfi életében? Nyilatkozataiban gyakran említette, hogy megbélyegezték, miszerint meggyilkolta édesanyját. Sándor ugyanis az ügyben hozott 2010-es ítélet alapján két évet töltött előzetes letartóztatásban – hiszen őt is meggyanúsították Balla Irma meggyilkolásával –, ezzel pedig olyan kárpótolhatatlan veszteség érte, aminek terheit örökké hordozza majd. – Az előzetes letartóztatás lehetetlenné tette az előtte megkezdett egyetemi tanulmányaim befejezését, és teljesen keresztbe vágta az életem. Az így elvett idő olyan veszteség, amit semmilyen módon nem lehet kárpótolni – mondta.

Létezik jóvátétel?

Automatikusan adódik a következő kérdés: jobbá tehető-e egy ekkora törés az ember életében? Az ítélet ugyan lezárt egy fájdalmas, több éves meghurcoltatást, azonban örökké be nem gyógyítható sebeket és fájdalmakat ejtett, amit elviselni lehetetlennek tűnik. Van kártérítés, ami ezt kompenzálhatja? – Erkölcsi szempontból mindenképpen szeretném, ha az én ítéletemet „bizonyíték hiányában”-ról „bűncselekmény hiányában”-ra változtatnák – fejtette ki az egykori képviselőnő fia, aki évekkel ezelőtt tízmillió forint kártérítést kapott, most azonban újabbal élhet, hiszen az ítélet azt hivatott bizonyítani, hogy Sándor ártatlanul töltött két évet a börtön falai között. A jövő zenéje, hogyan alakul a történet eme szála, az azonban bizonyos, hogy vár még küzdelem a férfira. – Próbálok úgy viselkedni, hogy a velem történtek ne látszódjanak rajtam semmilyen szinten, de a jogi lezáratlanság nem könnyíti meg a dolgom – mondta végül Schönstein Sándor.

Laszkács Denise

Borítókép: Schönstein Sándor a Balla Irma-gyilkosság tárgyalásán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában