baleset Debrecen belvárosában

2019.11.11. 14:15

Nem érzi bűnösnek magát a villamosvezető

Megkezdte a bíróság a Debrecen központjában történt villamos-autóbusz-baleset tárgyalását.

Fotó: Matey István

Elkezdődött a Debreceni Járásbíróságon annak a tömeges balesetnek a tárgyalása, melynek során egy villamos és egy autóbusz ütközött össze Debrecen centrumában tavaly nyáron és 11-en megsérültek. Az ügyészség a villamos vezetőjét maradandó fogyatékosságot és tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlanságból elkövetett okozásával vádolta meg.

A villamosvezetőt vádolják

A vádirat szerint a vádlott 2018. június 6-án 17 óra 20 perc körül az 1-es járatszámú villamossal közlekedett Debrecenben, a Kálvin tér felől a Miklós utca irányába. A szerelvény a Piac utca, a Széchenyi utca és a Kossuth utca kereszteződése előtti megállóhelyen 17 óra 22 perckor megállt. Az utasok le- és felszállását követően a vádlott a villamossal 17 óra 23 perckor úgy indult el és hajtott a kereszteződésbe, hogy ekkor a részére kihelyezett, a villamosközlekedés forgalmát irányító lámpa tiltó jelzést mutatott. A villamossofőr a szerelvénnyel csaknem 20 kilométer/óra sebességre gyorsult, és az útkereszteződésbe érve a szabálytalan elindulása és a nagyfokú figyelmetlensége miatt nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról érkező egyik helyi járatú autóbusznak. A villamos emiatt fékezés nélkül, haladási sebességével nekiütközött az autóbusz bal oldali részének. A villamos kisiklott, majd 5 métert gurult és megállt, miközben az autóbusz hátsó része sodródni kezdett, áttért az ellentétes irányú autóbusz forgalmi sávba, ahol az intenzív fékezést követően az ütközési ponttól számítva 69 méterre állt meg.

Tömeges balesetté vált

Az is szerepel a vádiratban, hogy a vádlott 12 másodperccel korábban indult el a megállóhelyről, mint ahogyan azt részére a fényjelző készülék lehetővé tette volna. Az érintett járműveken több utas tartózkodott, nagy részük az üléseken foglalt helyet.

A villamoson és az autóbuszon utazók közül az ütközéstől 11 személy sérült meg, közülük négyen 8 napon túl gyógyuló, míg további hét utas 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az autóbuszon utazó 67 éves nő 8 napon túl gyógyuló sérülése maradandó fogyatékossággal gyógyult.

Nem tett beismerő vallomást

A vádiratban az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés és vasúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta.

Az előkészítő ülésen a vádlott nem tett beismerő vallomást, nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság ezt követően azonnal tárgyalásra utalta az ügyet, mely során a vádlott vallomást tett, melyben tagadta bűnösségét.

Ezt követően két sértettet, sérültet is meghallgattak.

Fotó: Molnár Péter

A tárgyalás végén november 25-re tanúkat idéztek be, november 28-án pedig szakértőket hallgatnak meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában