a testkamerák visszatartó ereje

2019.11.14. 07:18

Kevesebb konfliktus éri a kalauzokat

Megyénkben tavaly négy, idén egy esetben történt atrocitás a jegyvizsgálókkal szemben.

Fotó: MÁV

  • Az idén eddig 60 esetben érte atrocitás a jegyvizsgálókat, megyénkben idén eddig egy eset történt – tudtuk meg a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságtól.
  • A MÁV-START a bántalmazások megakadályozása, a támadások visszaszorítása, az utasok és az utazószemélyzet biztonságának megóvása érdekében intézkedési tervet dolgozott ki, amelynek egyik eleme a kamerás rendszer bevezetése.
  • Úgy tűnik, ez segít megakadályozni a konfliktusok kialakulását.
  • A közelmúltban emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt az ellen az ittas hajdúszoboszlói férfi ellen, aki júliusban a kalauz felszólítására nem adta át ellenőrzésre a menetjegyét, hanem kétszer is meglökte a sértettet.

    Az eset apropóján felkerestük a MÁV Zrt.-t; megtudtuk: idén eddig 60 esetben érte atrocitás a jegyvizsgálókat. – A vasúttársaság keményen fellép a munkavállalóit érő támadásokkal szemben, és mindent megtesz a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök biztonságáért. Ezért számos rend­őrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, és kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított büntetőeljárások segítésére – válaszolták.

    Önkéntes a használatuk

    Ennek egyik eleme a kamerás rendszer bevezetése. Az intézkedéseik nyomán 2018 decemberétől csökkentek a bántalmazásos esetek, a rendszer bevezetésétől pedig további csökkenést várnak. A MÁV-START hazánkban az elsők között kezdte meg országos lefedettségű mobil kamerás rögzítőrendszer kiépítését is. Először a Mátészalkát érintő vonalakon vezették be a testkamerák használatát, ott az idei tavasz óta több kalauz rendszeresen viselte ezeket az eszközöket. A pozitív tapasztalatokat alapul véve, szeptemberben a korábbiak mellé 103 testkamerát kaptak a MÁV-START jegyellenőrei. A vasúttársaság minden területi igazgatóságán telepítenek legalább egy gyűjtőállomást. A legtöbb készüléket a ceglédi, a váci és az esztergomi vonalakon használják majd, mert ezeken a budapesti elővárosi vonatokon éri a legtöbb támadás, atrocitás a jegyvizsgálókat.

    – Tapasztalataink szerint a testkameráknak jelentős visszatartó ereje van a konfliktusok kialakulását illetően. A használatuk jegyvizsgálóink körében önkéntes.

    „Debreceni területen a szeptemberi telepítés óta 23 alkalommal használták.”

    A vasúttársaság továbbá figyelemfelhívó kampánnyal, illetve a Készenléti Rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve lép fel a jegyvizsgálók elleni támadásokkal szemben. A női jegyvizsgálók beosztásánál pedig arra törekednek, hogy ők az éjszakai órákban egyedül ne teljesítsenek szolgálatot.

    VK

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában