óriási lángok csaptak fel

2019.11.18. 06:25

Gázrobbanás rázta meg Püspökladányt – videó

Körülbelül egy órán át tomboltak a lángok, úgy tudjuk, sérülés nem történt, a házakban kisebb károk keletkeztek.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

Hajnal három óra előtt néhány perccel hatalmas robbanásra ébredt Püspökladány. A Keleti sortól légvonalban körülbelül 400-500 méterre lévő gázfogadó állomás óriási robbanással lángra kapott. A detonációval egyidőben nagyon nagy, gombára emlékeztető formájú tűzgömb tört az ég felé. A hanghatás nagyságára jellemző volt, hogy a robbanástól mintegy két kilométerre lévő városközpontban is megremegtek az ablakok, a tűz fényerejét pedig mutatja, hogy az egész keleti égboltot sárgára, narancssárgára festették a lángok, amelyek az emeletes házak közül is jól láthatóak voltak. Mindez félelmetesen megbolygatta a várost.

Tűz- és füsttölcsérek

Gyalog, biciklivel, gépkocsival sokan tartottak a robbanás helyszíne felé, amit egyelőre nem lehetett pontosan beazonosítani.

A távolabbról érkezők azt hitték, hogy a centrum közelében lévő hőközpont robbant fel. Mások a Püspökladányon átvezető 42-es főúton történt szerencsétlenségre gondoltak, nevezetesen, hogy két tartálykocsi ütközött össze, és berobbant a szállítmány. Olyan hang is hallatszott, hogy repülő zuhant le a város határában.

Ahogy közeledtünk a város keleti határához, már egyértelműen látszott, hogy a tűz a településen kívül tombol, mégpedig a gázfogadó állomáson történhetett valami. A Keleti sorra érve – ez a robbanás után mintegy negyedórával lehetett – aztán a szó szoros értelmében mellbe vágott bennünket a látvány és a hő. A szélső házsor előtt emberek sokasága, néhányan hálóruhában, papucsban. Voltak akik az utcán parkoló autójukat igyekeztek távolabb vinni. A legtöbbjük arcán viszont a néma döbbenet, ahogy igyekeztek felfogni, hogy vajon mi történhetett, mi lesz ennek a következménye. Két forrásból, félelmetes süvítő zajjal legalább száz méter magasra tört elő a tűz. Fénye bevilágította a környéket, az egész keleti égboltot sárgába borította. Tűz- és füsttölcsérek kavarogtak a lángoszlopok körül, ami még félelmetesebbé tette a látványt. Szaga nem volt, hője viszont annál inkább. A lángoktól 400-500 méterre lévő Keleti sori házaknál már pirította az ember arcát a meleg. Mi körülbelül 100-150 méterrel közelebb, a halastóig merészkedtünk, ahol már patakokban folyt rólunk a verejték. A tó túlsó oldalán, a tűztől 150-200 métere lángolt a fű, a nádas. Ennek közelében volt néhány tűzoltó, majd ők is visszafordultak. Mi is ezt tettük jó tíz perc után.

Olvadt a redőny, pattant az üveg

Addigra a Keleti soron még többen voltak már kint. A tűzhöz legközelebb lévő utcasarkon, a Bem utca és a Keleti sor találkozásánál mintegy százan gyűltek össze. A rendőrök terelik a forgalmat. Sokan fotózzák videózzák a tüzet, ami időközben percről percre csillapszik, ahogy fogy a vezetékből a gáz. Minden bizonnyal a gázszolgáltató megtette a szükséges lépést, és elzárta a gázt. Mindeközben a rendőrség lezárta a lángoló gázfogadótól körülbelül fél kilométerre lévő 42-es főút forgalmát. A „tűzvonalban” lévő Keleti soron sem lehetett gépjárművel közlekedni. Ott civilruhások tartják fenn a rendet. Nem sok dolguk van, néhányan próbálnak járművükkel mozogni, de ettől eltekintve még mindig a döbbenet az úr.

Ahogy csillapszik a tűz, úgy oldódik az emberek nyelve is. A Keleti soron lakó párral beszélgetve elmondták, hogy először ők is azt hitték, a városközpont-közeli hőközpont robbant fel, hiszen a nyugat felé néző hálószoba ablakukból kitekintve sárgás színűnek látták az eget. Közben hallották, hogy a másik oldalról jön a fülsüketítő zaj, majd látták, ott tör az ég felé a tomboló lángcsóva. Egy középkorú férfi elmondta, hogy a ház is beleremegett a robbanásba. Ahogy kinézett az ablakon, látja, ég a „gáztároló”.

Sári Pál felvétele

– Kimentem, és szinte mellbe vágott a forróság. A redőny lamelléi potyogtak le, olvadtak ki a helyükről, a csatorna forró volt. Azon gondolkodtam, elkezdem locsolni a csatornát és a tetőt, azzal hűtöm, hogy ki ne gyulladjon a ház. A kárt majd remélem megtérítik, de az nem most lesz. A szomszédomnak az ablaka pattant el, szerintem a hőtől.

A szomszédja, egy idős férfi egyedül volt otthon, a felesége egy utcával feljebb volt az unokáknál.

A nagy robbanásra és fényáradatra ébredtem, mi a „vín Isten” történt itt? Féltem, annyira búgott a gáz, és olyan meleg volt. A kutya sem mer azóta kijönni a házából, annyira megijedt.

– Felhívtam a fiamat telefonon, abban is hallatszott, ahogy zúg, pedig nagyon jól szigetelt ablakai vannak. Kinyitottam az ajtót, és csak úgy nyomult befelé a forróság. Az unokáknál lévő nejem mondta, hogy a gyerekek is felriadtak, nem tudnak visszaaludni, nagyon félnek. Éppen azt beszéljük a környéken lakókkal, hogy nem engedjük a gyerekeket az iskolába, ott alszanak el. De most már nyugodtabb vagyok, ahogy látom, alszik el a tűz, ahogy fogy a vezetékből a gáz. Nem tudom, hogy az Istenben történhetett. Azt sem lehetett mondani, hogy szántottak volna, esetleg megsérült a vezeték. Beszélik, vasárnap reggel is volt valami durranás onnan. Én nem hallottam. Itt vannak a tűzoltók, szegények ők sem tudnak csinálni semmit. Be nem tudnak menni, közel sem lehet menni, el sem tudnák fojtani. A szolgáltató elzárja a csapokat. Lehet, nem lesz gáz valahol. Még szerencse, hogy nem tél van, ha kimarad a fűtés, könnyen át lehet vészelni.

Szelídült a tűz

Hajnal négy órára a tűz jelentősen alábbhagyott, már csak néhány méter magas, hatalmas tábortűzre emlékeztető „lángocska” jelzi a robbanást. Mi is közelebb jutunk. Két gázátadó van a város határában, a déli robbant be. A szél szerencsére északias volt, így a hőt a másiktól távolabbra fújta. Ennek ellenére a sértetlen gázátadó épületeinek teteje is füstölt. A robbanás erejét jelzi, hogy a környezetében fémdarabok, közöttük egy-két négyzetméteresek is szanaszét hevertek a földön.

A Szimbol Kreatív Stúdió felvétele

A sportcsarnokban fogadják

A helyszínen találkoztunk Tóth Lajossal, Püspökladány polgármesterével is. – Tettem már néhány kört a Keleti soron, hála Istennek egyelőre úgy tűnik, nem sérült meg senki. A lakosokkal beszélve, illetve magam is láttam, hogy a redőnyökben, illetve az ablakokban keletkezett anyagi kár. A hő miatt a növényzetben keletkezett peremtüzeket pedig a tűzoltók eloltják. A városvezetés megtette az azonnal szükséges intézkedést, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy ha lakosokat kell kitelepíteni, akkor őket a sportcsarnokban tudjuk fogadni. A kár megtörtént, a hatóságok pedig kivizsgálják, hogy mi történt.

Üvegesre olvadt a föld

Reggel fél kilenc magasságában a gázkitörés helyszínén már nem ég a tűz. A gázszolgáltató és a katasztrófavédelem munkatársai méréseket végeznek. A robbanás ereje akkora volt, hogy a helyszíntől 150 méterre kettéhasadt, részben megolvadt vezetékdarabok fekszenek a szántóföldön. A kitörés közvetlen környezetében enyhe gázszag van, a területet pedig mintegy fél négyzetkilométeren sárgás por fedi, amelyet a gázkitörés hozott magával a mélyből.

A hőmérséklet olyan magas volt, hogy a termőföld üvegesre olvadt. A tűzoltók a kitörés helyszínétől 2-300 méterre lévő helyi tüzeket még mindig oltják.

Kovács Zsolt


A katasztrófavédelem hajnal 5 óra előtt közölte, a tűzoltók az utómunkálatokat végzik Püspökladány külterületén, a 42-es főút közelében. A káresethez a püspökladányi, a debreceni, a hajdúszoboszlói, a karcagi, a berettyóújfalui, a szeghalmi és a szolnoki hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett dolgoztak. Miután a sérült vezetéket elzárták, a lángolás egyre kisebb lett, majd megszűnt. A tűz foltokban a környező növényzetre is átterjedt, és körbálák is meggyulladtak. A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan méréseket végez, az eredmények nem mutatnak ki koncentrációt.

Az FGSZ Zrt. arról tájékoztatott, miszerint Püspökladány térségében a Hajdúszoboszló-Endrőd közötti 800 mm-es átmérőjű nagynyomású gázvezeték eddig ismeretlen okokból meghibásodott, melynek következtében a vezeték felhasadt, és a kiáramló gáz begyulladt. A katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a rendőrség, a TIGÁZ és az FGSZ Zrt. nagy erőkkel vonult a helyszínre, és megkezdte a mentési és elhárítási munkákat. A tüzet eloltották, megtörtént a vezeték nyomásmentesítése, ezzel a gázkiáramlás megszűnt, és a közvetlen veszély elhárult. A rendelkezésünkre álló információk szerint személyi sérülés nem történt, az anyagi kár jelentős.

Az érintett vezetékszakasz kizárása Hajdúszoboszló felől 3:08-kor, Ecsegfalva felől 3:14 perckor befejeződött. A térség fogyasztóinak ellátása alternatív útvonalakon folyamatosan biztosított, a nagynyomású földgázrendszer kapacitásai mind a baleset közvetlen környezetében, mind a rendszer egészében rendelkezésre állnak.

A gázrobbanás miatt teljes szélességében lezárták a rendőrök a főút Püspökladány és Báránd közötti szakaszát. A forgalom tíz óra után félpályán megindult. A teljes korlátozást 14 óra 15 perckor oldották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában