biztonságban az utakon

2019.11.09. 12:13

Baleseti gócpontok nincsenek, veszélyes helyzetekből sok van

Egyre több gyalogos és kerékpáros részese közúti baleseteknek a cívisvárosban.

Fotó: Matey István

Különböző, az ország második legnagyobb városának közlekedésével foglalkozó internetes fórumokon gyakran lehet találkozni azzal a kifejezéssel, hogy debreceni „baleseti gócpontok”.

Megkérdeztük ezek pontos hollétéről a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy klasszikus értelemben vett „baleseti gócpontok” Debrecenben nincsenek, de ismétlődő helyszínek azért előfordulnak. Ezek elsősorban a forgalmas belvárosi utakon találhatóak.

A cívisvárosban a legtöbb személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset a belváros területén, valamint a főútvonalak bevezető szakaszain következik be.

„Nehogy már megálljak!”

A rendőrök tapasztalatai szerint a legtöbb közúti közlekedési baleset a hajdú-bihari megyeszékhelyen az elsőbbségadási kötelezettség meg nem adása miatt alakul ki, de továbbra is gyakori baleseti ok a gyorshajtás, valamint a kanyarodási szabályok megsértése is.

Az is kiderült, hogy miközben az egy évvel ezelőttihez képest csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma Debrecenben, az elmúlt esztendőkkel összehasonlítva emelkedett a gyalogosok, illetve a kerékpárosok részvételével bekövetkezett ilyen történések aránya. A statisztika azt mutatja, hogy a személyi sérüléssel járó esetek 5 százalékában érintettek a saját lábukat használók, 35 százalékában pedig a két kereket hajtók.

Kiemelt feladat

A válaszból azt is megtudtuk, hogy a Debreceni Rendőrkapitányság kiemelt feladatként kezeli a balesetek megelőzését és a szabályszegők közlekedésből való kiszűrését. Ehhez minden lehetséges eszközt megragadnak a rend­őrök, hiszen a legfontosabb, hogy minél kevesebben sérüljenek meg útjainkon. Így rendszeresen, visszatérően ellenőrzik a közlekedőket. Kiemelt figyelmet fordítanak a mozgásban elkövetett szabályszegők kiszűrésére. Ezen történéseket képi dokumentáló és sebességmérő eszközök segítségével rögzítik is.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a folyamatos közúti ellenőrzések során a rendőrök a kiemelt szabálysértések elkövetőivel szemben alkalmazzák az azonnali intézkedés és hatósági eljárás elvét a közlekedés biztonsága érdekében!

Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában