Időjárás

2024.06.10. 15:02

Mi közelít Hajdú-Bihar felé? Nem sok jót ígér a radarkép… – videóval

Jégre és intenzív esőre is számítani kell kedden, a szélről nem is beszélve. Zivatarveszély miatt másodfokú riasztásokat adtak ki a vármegyére is.

Haon.hu

A június 1-jei zivatar nyomai Debrecenben

Forrás: Facebook / Debrecenben Hallottam

Már délelőtt megírtuk, hogy igencsak viharos lehet a hét első napja Hajdú-Biharban is, széllel, jéggel és nagy esővel vehetik be a vármegyék a zivatarok. A HungaroMet 14.40-kor készült radarképe szerint ezek már a küszöbön lehetnek.

Zivatarok a HungaroMet hétfő délutáni radarképén
Zivatarok a HungaroMet hétfő délutáni radarképén
Forrás: HungaroMet

Olyannyira, hogy Püspökladányban 15 óra után nem sokkal már leszakadt az ég, mutatjuk videón is.

A meteorológusok a keleti országrész jelentős részére, ezen belül is Hajdú-Bihar szinte valamennyi járására másodfokú riasztást adtak ki zivatarveszély miatt. Felhőszakadás veszélye miatt jelenleg elsőfokú a riasztás a vármegyében.

Több hullámban jönnek a zivatarok

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése szerint kedden több helyen, több hullámban kell számítani zivatarokra az országban, ezek környezetében helyenként felhőszakadás (>25-30 mm), viharos (60-85 km/h) széllökés, jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) előfordulhat. Az érkező hidegfront mentén a Dunántúl keleti felén és a középső megyékben, illetve annak előterében

a keleti, délkeleti országrészben heves zivatarok (2-4 cm-t elérő, esetleg meghaladó jégátmérő; 90 km/h-t meghaladó széllökés, felhőszakadásból >30-40 mm - egymást követő zivatargócokból egy-két helyen akár >50 mm - csapadék) kialakulására is kedvezőek a feltételek.

A késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől megkezdődik a légkör stabilizálódása, éjszaka egyre inkább az ország délkeleti felére szorulnak vissza a (már várhatóan nem heves) zivatarok, számosságuk ott is csökken.

Kedden érkezhet az utánpótlás

Kedden napközben főként a Dunától keletre alakulhat ki ismét nagyobb számban zivatar, az erősebb gócokat jégeső (jellemzően 2 cm-t nem meghaladó átmérő), erős, viharos (>55-70 km/h) széllökések kísérhetik, sőt, elsősorban az északkeleti negyedben felhőszakadás (>25-30, az egymást követő cellákból néhány helyen akár >40 mm) társulhat hozzájuk. Késő délutántól, estétől a zivatarok számossága várhatóan jelentősen csökken – zárul az előrejelzés.

Debrecent egyébként június 1-jén szántotta fel az év eddigi legnagyobb vihara, diónyi jeget, óriási szelet és özönvízszerű esőt hozva magával.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában