szmog: volt, nincs

2019.10.30. 07:00

Egyelőre fellélegezhetünk: kisöpörte a szél a szálló port Debrecenből

Ha a füstköd több napig tart, akár egy bakteriális gyulladás kialakulását is fokozhatja.

20191028 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Debrecenben a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ezért Debrecen polgármestere elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Fotó: Matey István

Javult a levegőminőség a cívisvárosban, és a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egyik mérőállomáson sem érte el a tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm/köbméter) – közölte a debreceni önkormányzat kedden reggel. Ez annak köszönhető, hogy megélénkült a légmozgás, szerdára a front mögött hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el térségünket, s akár egy-egy erős széllökés is előfordulhat.

– A szálló por magas koncentrációja kialakulásának oka nem más volt, mint a magas légnyomás és leszálló áramlatok. A szél hiánya azt jelenti, hogy minden, ami bekerül a városban a levegőbe, az ott is marad, leszámítva a kiülepedést.

„Az utóbbi napokban nem volt komoly légmozgás, nem tudott kitisztulni a levegő, ez azonban megváltozik, mert sokszor lesz szél az elkövetkező napokban”

– mondta el a Napló kérésére Pártai Lucia meteorológus. Hozzátette: – Szerdán élénk, északkeletről fújó szél lesz, általában 40 kilométer per órás lökésekkel, csütörtökön és pénteken pedig kitisztul az ég. A hőmérséklet a reggeli órákban fagypont alatt valószínű, szombattól azonban enyhülés következik. Napokon keresztül erős, déli szél várható majd, ezzel együtt emelkedik a hőmérséklet is, a jövő hét elejétől a délutáni órákban megint 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletek várhatók, és az éjszakák is enyhülnek majd.

Az időjárás előrejelzés alapján tehát nem kell tartanunk a levegő minőségének romlásától.

Egészségügyi kockázat

A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd, a földrajzi és időjárási körülményektől, valamint a levegőben található szennyezőanyagoktól függően kétféle szmogot különböztetünk meg.

– Van a nyugati szmog, amit a nap sugárzása idéz elő, ebben az esetben ózon szabadul fel, ami káros a légutakra, mert nagyon erős gyulladást vált ki. Egyelőre minket Magyarországon ez a fajta füstköd főleg nyáron veszélyeztet, amikor az egyre erősödő napsugár hatással van a kipufogógázokra, s megnöveli a levegő ózontartalmát – tudtuk meg dr. Brugós Lászlótól, a DE-KK Tüdőgyógyászati Klinika klinikai főorvosától.

Az elmúlt napokban jelentkezett füstköd a fűtés, valamint a légmozgás hiánya miatt kialakuló úgynevezett London-típusú füstköd, redukáló szmog volt, melynek súlyos egészségügyi következményei is vannak, hiszen a porrészecskék többek között ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját.

– A szálló pornak nagyon csúnya hatása van a krónikus légzőszervi, valamint a szív- és érrendszeri betegekre, de a szálló por koncentráció bizonyos mérték felett az egészséges emberben is köhögési ingert válthat ki, vagy orrfolyással járó panaszokat idézhet elő, főként azoknál, akiknél nem ismert a légzőszervi megbetegedés. A gyermekeknél, illetve idősebbeknél bármilyen belégzési káros hatás fokozottabban hat – mondta el a klinikai tüdőgyógyász, majd kitért a komolyabb következményekre is: – Akiknél már ismert krónikus légúti betegség, azoknál a szmog légzési nehezítettséget vált ki, fokozza a fulladásérzetet.

„Ha ez a füstköd több napig tart, akár egy bakteriális gyulladás kialakulását is fokozhatja, hiszen ha a szálló por és az egyéb anyagok bekerülnek a tüdőbe, védekezésre késztetik az immunrendszert, így egy bakteriális fertőzést könnyebben elkaphat a páciens.”

Nagy a küzdelem a füstköd kialakulása ellen, de egyelőre sajnos gyerekcipőben jár az, hogy minél több zöld övezetet tudjunk a városokban létesíteni, valamint modernizáljuk a fűtést. Bármilyen hosszú is az út, mindig az első lépésekkel történik, törekedni kell arra, hogy minél környezetbarátabb életmódot folytassunk! – hangsúlyozta.

Rajtunk is múlik

A gyógyszertárakban kapható arcmaszkok többé-kevésbé megszűrik a levegőt, 100 százalékos védelem azonban nincs. A debreceni önkormányzat a szmogos idő esetére az alábbiakra hívta fel a lakosság figyelmét:

A szállópor-szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék. A légszennyezettség romlását elkerülendő kérik, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél – amennyiben lehetőségük van rá – a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Továbbá felhívják a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék és a lábon álló növényzet, például tarló nyílt színi égetésétől!

Kiss Dóra

London-típusú füstköd

– 1952-ben Londonban volt egy hosszan tartó párás, ködös, szmogos idő, akkor ötezren haltak meg az angol városban, főleg tüdőbetegségben szenvedők, krónikus hörghurutos, tüdőtágulatos, asztmás betegek. Ez világméretű odafigyelést igényelt, akkor azzal magyarázták a történteket, hogy London-szerte a fűtés szénnel történt. Az apró kis részecskék azáltal, hogy nedves, ködös volt a levegő, nem tudtak felszállni, s megülepedtek közvetlenül az emberek belégző magasságában. Minél kisebbek ezek a részecskék, úgy képesek a tüdőn keresztül bejutni a vérerekbe is, ahol trombózishajlamot, infarktust, embóliát válthatnak ki. Ezt az esetet követően Londonban átálltak olajalapú fűtésre, ami nem szennyezte annyira a levegőt – tudatta Brugós László.

Borítókép: szmogos idő Debrecenben október 28-án, hétfőn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!