Közbeszerzés

2024.03.11. 15:00

Polgáron utakat, parkokat korszerűsítenek

Utakat, játszótereket újítanak meg és közösségi teret is kialakítanak a városközpontban. A fejlesztésekhez keres kivitelező a polgári önkormányzat.

Haon.hu

Átalakul majd a polgári városközpont

Forrás: Fotó: Napló-archív

Polgár városközpontjának zöldinfrastruktúra-fejlesztésére indított közbeszerzést az önkormányzat, jelenleg a kivitelezőt keresik. A fejlesztés keretében megvalósul a Barankovics tér átépítése, a téren és a Móricz Zsigmond utcán közterületi várakozóhelyek építése, három gyalogos-átkelőhely kijelölése és közösségi tér fejlesztés. A március 5-ei Közbeszerzési Értesítő számos tervezett programelemről ír.

Így a Barankovics tér – Móricz Zsigmond utca – Munkácsi Mihály utca csomóponti területet átépítik új aszfaltburkolattal. A környéken lévő utak forgalmi rendje módosul, egyirányú forgalmi rendek kialakításával. A téren a járdákat átépítik új térköves burkolattal, a csomóponti területen gyalogátkelőhelyeket létesítenek. 

A tervezett fejlesztés keretében 11 térkőburkolatú parkolót alakítanak ki, ebből öt új lesz. A Móricz Zsigmond és Munkácsy utcák közötti háromszög területen közösségi tér létesül, padokkal és térkőburkolatú járdákkal.

A burkolt területeken keletkező csapadékvizek elvezetését a meglévő hálózat felhasználásával, csapadékcsatorna kiépítésével biztosítják, míg a zöldterületeken keletkező vizek a területen szikkadnak el. A kiépítendő parkolók és útterületek mentén az utak kategóriájának megfelelő megvilágítási szintet biztosító közvilágítási hálózat létesül, LED-es fényforrásokkal.

Szélesebb zöldsáv lesz Polgáron

A Kiss Ernő – Zólyom utca közterületeken közlekedési létesítmény fejlesztés, zöld- és közösségi tér rendezés valósul meg a tervek szerint. A meglévő közlekedési létesítményeket, a közparkot és játszóteret korszerűsítik. 

A Zólyom utca – Kiss Ernő utca csomópontban, a meglévő aszfaltréteg burkolatot felmarják és az út aszfaltbeton kopóréteget kap. A Kiss Ernő utcai parkoló burkolatfelújítása kapcsán szükséges az útburkolat geometriájához illeszkedő, a gyalogátkelőhelyek megvilágítását szolgáló közvilágítási hálózat kiépítése.

Fontos cél a megfelelő útmenti fásított zöldsáv és olyan gyalogos burkolat kialakítása is, ami megfelel a hatályos akadálymentességi követelményeknek, esztétikus, jól használható, fenntartható és egységes képet mutat. Ezért a teljes gyalogos burkolatot térkővel felújítják, kivéve a nemrég megépült járdaszakaszt a Zólyom utcában. A Kiss Ernő utca hosszában megszüntetik a kerítések és a járda között húzódó keskeny zöldsávot, szélesebb lesz viszont a járda és az úttest között húzódó zöldsáv. A meglévő fasort meghagyják, egyes egyedeit elöregedés vagy rossz egészségi állapot miatt pótolják, illetve a fasort kiegészítik. Terv szerint összesen 16 fát vágnak ki, azokat darabszámra pótolják 16 fa elültetésével. 

Polgár játszótér haon
Megújul a játszótér is Polgáron
Forrás: Illusztráció: MW-archív

Okospadok a polgári játszótéren

A Kiss Ernő utca melletti játszótér megújul. Az eséscsillapító öntött gumiburkolattal és homokburkolattal ellátott játszótéren 2-12 éves korosztály számára kialakított, új játékelemek kapnak helyet. 

A játszótér mellé napelemmel ellátott okospad kerül. Az árnyékolásról a jelenlegi, kifejlett, zárt lombkoronával rendelkező fás liget gondoskodik. A játszótéren elbontják a homokburkolatokat, a padokat, hulladékgyűjtőket. 

A felújítással még használható játszóeszközöket úgy bontják el, hogy azokat az önkormányzat később máshova kihelyezhesse. A játszóteret szegélyező kerítést teljes hosszában elbontják a kerítéskapuval együtt, a kerítéstáblák később felhasználhatók lesznek új kerítéshez.

A Vásárhelyi Pál Általános Iskola előtt egy kisebb közösségi teret alakítanak ki, amely a környéken tanuló diákok számára szolgál találkozópontként.

 A térkő burkolattal ellátott felületeken napelemes okospadot, kültéri hulladékgyűjtőket helyeznek ki, a tér köré dekoratív cserjéket és évelő növényeket ültetnek. A tervezett pihenőterületen a burkolatokat elbontják az útszegélyek kivételével, továbbá az iskolát határoló kerítést lábazattal, alapozással és kerítéskapukkal együtt elbontják. Rendezik a gyalogos közlekedést az iskola környezetében.

A kivitelezés elvégzésére tett ajánlatokat március 18-ig várják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában