Új üzem épült

2023.05.08. 14:13

Pórusbetongyárat adott át Lázár János Biharkeresztesen – fotókkal

A Bayer Construct cégcsoporthoz tartozó Innoscitech Kft. új üzeme Európa legmodernebb technológiáját használja.

Új egységgel bővült az üzem

Forrás: Czinege Melinda

Új egységgel bővült az Innoscitech Kft. gyára a biharkeresztesi ipari park területén. 14 milliárd forintból egy pórusbeton-előállító üzemet épített fel a Bayer Construct cégcsoport. A beruházást 5 és fél milliárd forinttal támogatta a magyar kormány. 

Pórusbetongyárat adott át Lázár János Biharkeresztesen
Forrás: Czinege Melinda

– Balázs Attila mentalitása jól jellemzi azt a hazai vállalkozói csoportot, amely páratlan eredményt tudott elérni az elmúlt 20 év alatt. A Bayer Construct képes volt a teljes építőipari palettát létrehozni, hiszen beruházásaikat saját erőforrásból valósítják meg az előkészítéstől a megvalósításon át egészen az üzemeltetésig. A kormány 2022-2026 közé azt a célt tűzte ki bizonyos ágazatokban, hogy magyar alapanyagból, magyar szaktudással és munkával, magyar profit jöjjön létre. Erre kiváló példa a Bayer Construct Zrt. – méltatta beszédében Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter. 

Lázár János a hétfői átadón
Lázár János a hétfői átadón
Forrás: Czinege Melinda

Lázár János beszélt arról is, hogy a kormány az elmúlt 12 évben mintegy 25 milliárd forintot invesztált a magyar gazdaságba, amelyet teljes egészében az építőipar használt fel. – Ezek olyan magas- és mélyépítések voltak, amelyek hozzájárultak Magyarország erősítéséhez, a lakosság életszínvonalának javulásához. De ha végiggondoljuk, hogy hogyan költöttük el ezt a 25 milliárdot, nem lehetünk teljesen elégedettek, hiszen ezen összegek egy része külföldre, másokhoz vándorolt – emelte ki, majd hozzátette:

azért, hogy minél több pénz maradjon az országban, a kormány alapjaiban alakítja át a hazai építőipart. Lépésváltás, irányváltás és újratervezés következik, amely két pillérre épül. Az egyik az állami beruházások rendjéről szóló törvény megalkotása, a másik pedig a magyar építészetről szóló új törvény, amely biztosítani fogja az építőanyagok Magyarországon történő előállítását, kereskedelmét és felhasználását.

– Magyarország Kormánya a következő években azt a célt tűzte maga elé, hogy Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza háromszögben létrehoz egy Győr erejéhez mérhető új gazdasági övezetet. Ezzel feltett szándéka az, hogy Győr és Székesfehérvár után ez a térség is a hazai GDP meghatározó szereplője legyen – hangsúlyozta a miniszter. 

Hatszázezer köbméter az éves kapacitása 

– A biharkeresztesi ipari park fejlesztését öt évvel ezelőtt kezdtük el. Az első üzem a Viastein térkőgyára volt, majd nemesítőüzem, előregyártottpanelelem-gyár, asztalosüzem létesült. Most pedig egy pórusbetongyárat adunk át – kezdte beszédét Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója. A cégcsoport jelenleg több mint nyolcszázezer négyzetméter épület saját beruházásban megvalósuló fejlesztésén dolgozik, amely irodát, lakó- és kereskedelmi épületet, szállodát, repülőteret, kikötőt és ipari ingatlant foglal magába. Minden esetben piacvezető nyugati technológiát építenek be. A biharkeresztesi üzem válasz a világpiaci helyeztre, ahol hangsúlyos a költséghatékonyság, a gyorsaság és a minőség.

Büszkén kijelenthetjük, hogy az itt megépített létesítmény a pórusbetongyártás egyik, vagy talán a legmodernebb gyára egész Európában, amely egy jól működő nemzetközi együttműködésnek az eredménye

– tette hozzá utalva arra, hogy holland, német, olasz, orosz, török, ukrán és magyar mérnökök dolgoztak az üzem felépítésén. A gyár kapacitása évi 600 ezer köbméter, amely 20, 30, vagy akár 40 ezer lakás építéséhez elegendő lehet. A termelés 50 százalékát exportpiacon értékesítik. 

Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója
Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

A kormány támogatja a beruházásokat 

– Különösen figyelemreméltó, hogy vannak olyan magyarországi vállalkozók, akik a mostani nehéz helyzetben is mernek fejleszteni. Munkájuk azt mutatja, hogy a jövőbe fektetnek be. A magyar állam kész támogatni az ilyen elképzeléseket. A biharkeresztesi pórusbetongyár 14 milliárd forintos beruházásához mintegy 5,5 milliárd forinttal járult hozzá – fogalmazott Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, az elmúlt évek alatt hatalmasat nőtt a gyárterület, ahol jelentős mennyiségű munkaerőt foglalkoztatnak a legmodernebb technikai körülmények között.

BS 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában