Költségvetés

2023.02.13. 15:39

Az épülő BMW-gyár területén ismertették, mire lesz idén pénz Debrecenben

Debrecen idei költségvetésének gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos részeit is ismertette Barcsa Lajos alpolgármester.

Barcsa Lajos alpolgármester Debrecen idei költségvetését ismertette az épülő BMW-gyár területén

Forrás: Kiss Annamarie

Mintegy 181,69 milliárd forint mérlegfőösszeggel elkészült Debrecen 2023-as költségvetésének tervezete. A debreceni önkormányzat gazdálkodásával, köznevelési, sport és intézményfelújítási feladataival kapcsolatos területekről tartott sajtótájékoztatót Barcsa Lajos a BMW-beruházás helyszínén, hétfő délután.

A cívisváros alpolgármestere a tájékoztató elején elmondta, azért választották ezt a helyszínt, mert ez szimbolizálja leginkább a várost elmúlt években jellemző gazdaságfejlesztési lépéseket. Kiemelte: ez év végére két épület is elkészül itt a communication center és a training center, az utóbbiban mintegy 100, a szakképzési centrum intézményeiben tanuló diák kezdi meg képzését.  

– Az idei évben adóbevételként 27, 23 milliárd forinttal, a városüzemeltetési kiadásokra 5,96 milliárd forinttal, működési költségekre pedig 89,25 milliárd forinttal kalkulálunk. A beruházási főösszegünk 52 milliárd forint – ismertette a főbb számokat. 

A mérlegfőösszeg 181,69 milliárd forint, amely az év közben beérkező bevételekkel 200 milliárd fölé emelkedhet.  

Az állami támogatásokat ismertetve elmondta, 22,4 milliárd forint normatív és 9,6 milliárd forint beruházási támogatással kalkulál idén az önkormányzat. Utóbbit egyrészt Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert támogatások, valamint többek között a Csokonai Színházra, a Déli Gazdasági Övezetre (DGÖ), a nemzetközi repülőtér fejlesztésére és a Civaqua-programra kapták. Mint részletezte, köznevelési célokra 4,9 milliárd forintot, szociális és gyermekjóléti feladatok ellátására 5 milliárd forintot, kulturális feladatokra 1,8 milliárd forintot, működési célú költségekre pedig 6,3 millió forint normatív támogatást fordíthat a város.

Az látható, hogy a kétéves koronavírus-járvány időszakot leszámítva minden évben teljesültek a bevételeink. 2014-hez képest pedig két és félszeres adóbevétellel számolhatunk idén, amelyben a legnagyobb mértékű az iparűzési adó

– tette hozzá. A most folyamatban lévő beruházások pedig néhány éven belül további iparűzési adóbevétellel járulnak hozzá a város költségvetéséhez, melyeket egyebek mellett utak építésére, fejlesztésére, kulturális programokra, jóléti beruházásokra és városüzemeltetésre fordítják.

Barcsa Lajos
Forrás: Kiss Annamarie

Húszmilliárd gazdaságfejlesztésre

Gazdaságfejlesztésre mintegy 20,16 milliárd forintot fordít indén az önkormányzat. Ennek része az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (ÉNYGÖ, 11 milliárd forint), a Déli Gazdasági Övezet (8,5 milliárd forint) és a panelprogram (500 millió forint).  

– Közlekedésfejlesztésre 9,2 milliárd forinttal terveztünk. Itt található a Sas utca mélygarázsának kialakítása, a reptérfejlesztés, valamint utcák aszfaltozása is. Forgalomgyorsító beruházásokra idén 100 millió forintot tervezünk fordítani. 2014-ben még csak 80 kilométer, tavaly évvégére már 108 kilométer kerékpárúttal rendelkezett a város. Ez egy jelentős mértékű fejlődés az elmúlt 8 évben, szinte minden városrészt érintettek ezek a munkálatok – összegezte Barcsa. Az intézményfejlesztéseknél elmondta, folyamatban van a postakerti bölcsőde kialakítása, a Hétszínvirág Óvoda és a régi városháza energetikai korszerűsítése és az epreskerti tornaterem építése. A 2014-2020-as időszak pályázatait idén pénzügyileg is zárni kell. Ezek közül még folyamatban van, de év végéig elkészül a Károlyi Mihály úti és a felsőjózsai bölcsődék beruházásai, az előbbiekben felsorolt mélygarázs, óvoda- és városházaprojektek; a Csapókerti Közösségi Ház várhatóan tavasszal nyitja meg kapuit, a Kishegyesi útnál pedig csak a műszaki átadás-átvétel van hátra.

Barcsa Lajos az ÉNYGÖ-ben folyamatban lévő fejlesztésekről elmondta: folyamatban van a józsai bekötőút kivitelezése, amelynek része egy kerékpárútfejlesztés a városrész és a BMW-beruházás között. A nagymacsi bekötőúttal a településrész összeköttetést kap az autópályával, illetve bekapcsolódik a város kerékpárúthálózatába is. Tervezés alatt az autógyár-beruházás mellett egy száz hektáros beszállítói park kialakítása, továbbá állami beruházásként korszerűsödik a vasútvonal és a 33-as főút is. A DGÖ-ben tavaly döntött a Kormány 100 milliárd forint értékű áramhálózat-fejlesztésről: ennek tervezése és kivitelezése hamarosan elindul. A gázellátás fejlesztésének tervezése folyamatban van, a kivitelezés első üteme idén elkezdődhet.  

Tavaly 5,36 milliárd volt, idén már 6,1 milliárd forint, amit óvodáinkra fordítunk. Annak ellenére, hogy ezek az intézmények szigorú költségvetéssel dolgoznak, fontosnak tartjuk, hogy figyeljünk óvodapedagógusainkra. Ezért ez évtől 1100-an kapnak évi bruttó 70 ezer forint kafetériát, illetve minden óvodai dolgozó (pedagógus és nem pedagógus) bérét 15 százalékkal emeljük 

– emelte ki az alpolgármester. 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában