Helyszíni bejárás

2023.01.27. 16:14

Kiderült, mikor készül el a Sas utcai mélygarázs

Hétezer négyzetméteren, négy szinten, 14 méter mélyen 207 férőhelyet biztosít.

Papp László, Debrecen polgármestere tartott bejárást a Sas utcán épülő mélygarázsnál

Forrás: Molnár Péter

– Jelen pillanatban a földmunkálatok 60 százalékát végezték el. Összességében a garázsépítés egy 30 százalékos készültséget mutat – közölte Papp László péntek délután a Sas utcai építkezés helyszínén. Debrecen polgármestere ismertette a mélygarázs építésének jelenlegi állapotát, valamint az elkészülésének időpontját. Kiemelte, hónapok óta zajlik a belváros közepén a hatalmas munka, melyet a közlekedésfejlesztési program részeként aposztrofálnak, bár ez nem útépítés vagy csomópontok átépítése, de nagyon fontos a város közlekedése szempontjából. – A Dósa nádor tér átalakítását követően jelentős mértékben csökkent a parkolóhelyek száma, és azt az ígéretet tettük, hogy a lehető leggyorsabban igyekszünk majd ezt pótolni. 

Valamikor az ősz folyamán, az év utolsó negyedévétől tudja majd a debreceni közlekedést szolgálni ez a létesítmény – tudtuk meg.

Papp László elmondta, a belváros nagy mértékben régészeti érintettséggel rendelkező terület. Az ÁNTSZ-székház belső udvarán jelentős régészeti feltárások zajlottak, többek között a mélygarázs építésénél is. Kitért arra is, a mélygarázs helyszínének kiválasztásánál szempont volt az, hogy olyan területet jelöljenek ki, melynek az előtanulmányok nyomán régészeti érintettsége nincs. A feltárások ezt megerősítették – tájékoztatott a polgármester. Hozzátette: megtörténtek a közműkiváltások, folyamatos a víztelenítés, valamint a Régi Városházának a pincéjének a megerősítése is megtörtént, hiszen az Orbán-ház alatt 24 méter mélyre megy le a résfalazás. 

A mélygarázs hétezer négyzetméteres területen, négy szinten 207 férőhelyes parkolószámot biztosít. Kiszolgáló helyiségek, szociális blokkok és egy smart városirányítási központot is elhelyeznek az épületben. Kerékpár és motor elhelyezésére is lesz lehetőség, az épület teljes egészében akadálymentes lesz, illetve 27 elektromos töltőállomás is helyet kap a mélygarázsban, tehát az akkumulátoros járművekre is gondolunk a garázsépítésnél

– fejtette ki Papp László. Kiemelte, hogy ennek a projektnek volt egy másik része: a mélygarázs felett egy inkubációs házat építenének, azonban ezt a fejlesztést átsorolták a 2021-2027-es uniós ciklus programjai közé. A tervek szerint az irodaház a Régi Városházához épül, így itt egy téglalap alakú épületegyüttes alakul ki a jövőben.

Nincs süllyedés

A polgármester megköszönte az ott élők türelmét, majd rámutatott: egy történelmi városban egy ilyen nagy léptékű beruházás – melynek bruttó 4,7 milliárd forint a költsége – komoly áldozatok árán valósulhat meg. A belváros közlekedése szempontjából rendkívül fontosnak tartja azt, hogy a parkolóhelyek száma növekedjen, hiszen ezzel még élhetőbb lesz a belváros. Hegymegi Tamás, a HUNÉP Zrt. műszaki igazgatója az eseményen elmondta, különösen nagy kihívás a cégnek, hogy egy ilyen nagy projekten dolgozhatnak, és egyben nagy megtiszteltetés is.

Ilyen nagy résfalépítési projekt még nem volt Debrecenben. Ami speciális, hogy épületekkel körülhatárolt a terület, és különösen fontos, hogy ekkora földkitermelés ne tegyen kárt a környező épületekben, ezért egy figyelő rendszert telepítettünk az építkezéssel szemközti ház tetejére

 – nyilatkozta. Hegymegi Tamás hangsúlyozta, az optikai fej figyeli a környező épületek mozgását, és regisztrálja az építkezés végéig, hogy mennyit süllyed az adott épület. Eddig bőven határértéken belül vannak ezek a süllyedések, az épületekben kár még nem keletkezett. 

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában