megtelt élettel

2020.08.15. 18:10

Birtokba vette a megújult Dósa nádor teret és Csapó utcát a nagyközönség

Zenés programkavalkáddal vehették birtokba a debreceniek a megújult belvárosi teret szombat délután.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

A Debrecen 2030 program részeként kialakított sétálóövezet hét hónap alatt elkészült el, csaknem 11 ezer négyzetméteren újult meg a Dósa nádor tér és a Csapó utca egy szakasza, ezáltal nyolcszorosára, 970 négyzetméterre nőtt a zöldterület a korábbihoz képest. A tér többek között szökőkúttal, élményelemekkel, virágkompozíciókkal bővült, míg a Csapó utca egy szakaszán új virágpiacot alakítottak ki.

Az átadó ünnepségen beszédet mondott Papp László polgármester és Pósán László, a városrész képviselője.

Debrecen polgármestere köszöntőjében elsőként arról beszélt, hogy a téren hét hónappal ezelőtt elöregedett aszfalt, autók sokasága és kevés zöldfelület volt látható, majd megjegyezte, a cél az volt, hogy a belváros sétálóövezetét építsék tovább.

– A 2000-es évek elején a Kossuth tér és a Piac utca átépítésével indult el az a folyamat, mellyel a polgárok újra birtokba vehették ezeket a tereket – emlékeztetett Papp László, majd úgy folytatta: a két világháború között, sőt, már a XIX. században a városnak ezek a részei sétatérként, korzóként funkcionáltak, nem véletlenül viseli a Piac utca sem a nevét. A városvezető a múltidézést követően hangsúlyozta, a Dósa nádor tér már teljesen más funkciót takar, mint amikor nemrég még parkolóként üzemelt.

„A Dósa nádor tér már most az újdonságot, a korszerűséget, a modernséget és a tradíciót testesíti meg”

– mondta Papp László polgármester utalva arra, hogy augusztus 17-én érkezik a térre a Szent István szobor. – Egy, eddig hiányzó kompozíciót avatunk fel augusztus 20-án az ország második legnagyobb városában: államalapító királyunk szobrát.

Papp László az új virágpiacról elmondta, végre elnyerte azt a formáját, amely illő Debrecenhez, valamint kiemelte, több mint százhúsz árusító számára nyílik majd lehetőség virágot árulni, vannak zárt pavilonok és amikor a virágpiac nem működik, közösségi térként lehet használni a Csapó utcai árusító sort.

Fotó: Matey István

Ennyi zöld fért bele

A polgármester kifejtette, sok vita volt arról, hogy fásítani kell a belvárost. Indoklásképp Papp László hangsúlyozta, azért kellett dézsába ültetni a fákat, mert másra nem volt lehetőség.

– Debrecen legnagyobb közműhálózata ez alatt a tér alatt található – mutatott rá Papp László, majd hozzátette, elektromos vezeték, gázvezeték, távhővezeték, vízvezeték és csatorna, valamint Kelet-Magyarország vasútirányítási központja is a Dósa nádor tér alól van betáplálva az ott található MÁV-székházba, az egykori Tisza-palotába.

„Ezekbe a vezetékekbe nem lehetett fát ültetni, ez az oka annak, hogy a téren tizenöt dézsában tizenöt fát, több mint 3400 cserjét, 240 négyzetméternyi virágágyást hoztunk ide 360 négyzetméternyi fűvel”

– magyarázta Papp László, majd kiegészítette azzal, hogy többek között az adventi vásárnak és az ünnephez kötődő programoknak is a megújított tér ad majd otthon. A polgármester végezetül úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a Dósa nádor tér a következő években Debrecen fontos közösségi terévé válik.

Fotó: Matey István

Fontosak a közösségi terek

Pósán László először azt emelte ki, hogy Debrecennek huszonkét évvel ezelőtt indult el az a fejlődési íve, melynek az új tér átadásával újabb, fontos állomásához érkezett a város.

„A tenni akarás, az építési vágy eredményre vezet, mely a legtöbb ember számára szép és hasznos, remélhetőleg a debreceniek ezt a teret is épp úgy lakják majd be, mint azon más területeket, melyek hasonló fejlesztésen mentek keresztül.”

A politikus ezt követően Papp Lászlót idézve hangsúlyozta, hogy a zöldfelületek növelése, gyarapítása mindenkinek a szívügye Debrecenben, az viszont, hogy hol van és hol nincs erre lehetőség, az már objektív adottság. Pósán László méltányosságra és tárgyilagosságra kérte a lakosságot, majd hangsúlyozta, a fő cél, hogy szép és mindenki számára megnyugtató közösségi terek jöjjenek létre. – Közösségi terek nélkül az emberi kapcsolataink kiüresednek – fogalmazott végül.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában