Fenntartható város

2023.02.28. 10:53

Elkezdődött a zöld átállás Debrecenben, nem csak fákat ültetnek

Hat pontba szedte a zöld beruházásokat a Future of Debrecen.

Folytatódnak a faültetések Debrecenben, de ez még nem minden!

Forrás: Napló-archív

Elkezdődött Debrecenben a zöld átállás, aminek köszönhetően számos projekt és beruházás történik. Ezeket összegezte a honlapján nemrégiben a Future of Debrecen. 

Civaqua-program 

Novemberben megérkezik a víz a Tócó-érbe, június végére elkészül a 2/a ütem tervezése és elindul a 2/b ütem tervezése. A Civaqua egy vízgyűrűt fog létrehozni Debrecen körül.

Véderdő program

Hat új helyszínen a város védtelen, nyugati-északnyugati oldalán és az ipari parkok környékén kerül kialakításra. A cél a szén-dioxid megkötése és a szántóföldekről származó porszennyezés csökkentése.

Future of Debrecen, faültetés, környezetvédelem, zöld beruházás, véderdő
Forrás: Future of Debrecen

Panelprogram

Újraindul a panelprogram, hogy lakótelepeken élők energiaszámlája és a lakossági fűtésből eredő CO2 kibocsátás csökkenjen.

10.000 fát Debrecenbe

Ez a program is folytatódik, így tovább zöldül Debrecen minden városrésze.

Közlekedés zöldítése

Tesztjelleggel elindul egy intelligens kerékpártároló rendszer kialakítása, és folytatódik a buszok cseréje EURO 5-ről Euro 6-ra.

Fejlesztik a közvilágítást

Első lépéseként közel 6000 darab lámpatestet cserélnek ki LED-esre, mely évente mintegy 700 tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést és közel 800 millió forint költségmegtakarítást fog jelenteni, melyet további lámpák korszerűsítésére fognak fordítani. A cél az összes közvilágítási lámpa cseréje 10 éven belül.

Debrecen ezekkel a projektekkel teszi lehetővé, hogy egy olyan versenyképes és egyben fenntartható város legyen, ahol elsődleges szempont a környezet védelme − olvasható a Future of Debrecen hivatalos oldalán. Mint ígérik, a későbbiekben bővebben bemutatják a jelenleg futó zöld projekteket, melyeknek célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a biológiai sokféleség, a jóléti tavaink és a Nagyerdő megóvása, valamint a debreceni lakosok szemléletformálása. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában