Gazdafórum

2023.02.24. 20:40

Az agrárium szempontjából Hajdú-Bihar a legjobb, legerősebb vármegyék közé tartozik

– Egy gazdaságnak az értéke nem kézzel fogható: a tudás, a kapcsolati tőke, sok-sok év tapasztalat, ez ami igazán számít! – emelte ki előadásában vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkár.

Forrás: Kiss Annamarie

Zsúfolásig megtelt a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán, ahol a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Gazdasszony Tagozat Hajdú-Bihar vármegyei alakuló közgyűlése zajlott péntek délután. A eseményen megalakult az egyesület, majd megválasztották a tisztségviselőket Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára jelenlétében. Mindezek után kezdetét vette a Hajdú-Bihar Megyei Ifjú Gazda Gazdakör, a Hajdú-Bihar Megyei Gazdakör, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezet közös szervezésében a Közös agrárpolitika (KAP) 2023–2027 elnevezésű konferencia.

A gazdafórumon felszólalt és előadást tartott Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára, aki beszédében kiemelte, ez az a fórum, ahol a támogatásokról, problémákról, feladatokról és az ahhoz tartozó megoldásokról tud a gazdákkal szemtől-szemben beszélni és számukra érdemleges tájékoztatást adni. Elsősorban a gazdaság jelenlegi helyzetét vázolta fel: a nehézségeket, kihívásokat, amit az elmúlt időszak hozott magával mezőgazdasági szempontból. Majd az előadásában a generációváltozásról is szót ejtett az államtitkár, melyről kiemelte: nagyon fontos feladatok állnak a gazdák előtt, hiszen ezt egy problémának is lehet nevezni a mezőgazdaságban. 

– A gazdaságátadás, a generációs megújulás, a fiatal gazda támogatása egy nagy hiányossága az agráriumnak. Nekünk az a dolgunk, hogy megteremtsük annak jelentőségét, hogy egy egyszerű, végrehajtható anyagi segítségnyújtás keretében nyíljon lehetőség. Nemcsak a gazdaság átvevőt, hanem a gazdaság átadót is igyekszünk támogatni. Egy gazdaságnak az értéke nem kézzel fogható: a tudás, a kapcsolati tőke, sok-sok év tapasztalat, ez, ami igazán számít! – hangsúlyozta beszédében az államtitkár.

Annyit kell vállalni, amit el is bír egy gazda

Szólláth Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke (NAK HBM-i) nyilatkozott az új KAP támogatási rendszerről portálunknak. Elmondta, egy teljesen új támogatási szisztéma fog kialakulni Magyarországon. 

– Mind a falugazdászoknak, mind pedig a gazdasági társadalom nagy részének ismeretlen és új alapelveken nyugszik az egész rendszer. Komoly kihívásnak nézünk elébe, viszont alapvetően az egyik legfontosabb, hogy különböző vállalásokat tehetnek a gazdák, és ezekhez eltérő mértékű támogatások társulnak. Ha teljesíti ezeket a gazda, akkor kapja meg a finanszírozásokat – magyarázta. Majd hangsúlyozta, fontos, hogy olyat vállaljanak el a gazdák, amit tudnak is teljesíteni, ebben lesz majd nagy szerepe a falugazdászoknak: egy-egy esetben olyan támogatási formát javasoljanak a gazdának, amire ő képes, és megfeleljen az elvárásoknak. 

Szólláth Tibor a Haonnak kitért arra is, hogy péntek délután megalakult a női tagozata a MAGOSZ-nak itt Hajdú-Bihar vármegyében, amit öröm volt látni, főleg, hogy fiatal hölgyek is csatlakozhat mindehhez. – A vármegye rendkívül jó helyzetben van, minden tekintetben a legjobb, legerősebb agrár vármegyék közé tartozunk. Itt vagyunk a Debreceni Egyetem agrár campusán, ahol a tudásnak a magja van. A következő időszakban mindez fel fog értékelődni, hiszen teljesen átalakul az agrárium: digitalizálódik és automatizálódik a mezőgazdaság is – emelte ki a NAK HBM-i szervezetének elnöke. 

Ezt erősítette meg a Hajdu Online-nak Harsányi Endre a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes is, aki rámutatott, nagy az érdeklődés a fiatalok körében a mezőgazdasági szakok iránt. Többek között kiemelte az élelmiszermérnöki, a víz- és környezet gazdálkodás, illetve a precíziós mezőgazdasági mérnök szakokat. Elmondta, jövőre szeretnének elindítani egy ökológiai gazdálkodási alapszakot is, ami jelen esetben például a konferencia témájához is illeszkedik. 

– A gazdálkodókkal való kapcsolattartásnak egy fontos része ez a mai nap, illetve a közös agrárpolitikáról, a vidékfejlesztési lehetőségekről így lehet a gazdálkodókat a leginkább tájékoztatni, egy ilyen fórum keretén belül. Azt gondolom, hogy egy modern gazdálkodónak már nincs szüksége arra, hogy fizikai erőt használjon, inkább az informatikai ismeretek magasabb szintű elsajátítására van szükség, hiszen az automatizált gépeken a beállításokat, informatikai és elméleti szinten szükséges ismerni – tudtuk meg Harsányi Endrétől. 

ND
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában