Közlekedés

2022.08.31. 17:03

Tovább fejlődik a Déli Gazdasági Övezet infrastruktúrája

Megnyílt a belső úthálózat második üteme, mely annak gerincét adhatja.

Forrás: Czinege Melinda

Átadták a Déli Gazdasági Övezet belső úthálózatának második ütemét. A szerdai, sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen elhangzott, ez a beruházás közlekedési szempontból is abszolút működőképessé teszi a Déli Ipari Parkot.

Forrás: Czinege Melinda

Papp László polgármester kiemelte, a Déli Gazdasági Övezet Magyarország egyik legnagyobb, de közép-európai tekintetben is az egyik legjelentősebb ipari övezete lesz. Mint mondta, mindösszesen néhány év alatt változott hatalmasat a terület. – 2015-ben indítottuk el azt a gazdaságfejlesztési programot, mely jelentős részben a Déli Gazdasági Övezet kiépítésére fókuszált. Megfelelő infrastruktúra nélkül ugyanis nem beszélhetünk iparfejlesztésről, éppen ezért tartom nagyon jelentősnek azt, hogy a ma átadott útszakasszal a déli ipari terület belső hálózatának gerince készült el – emelte ki, utalva arra, minden további út ebből az U-alakú útszakaszból fog leágazni a gazdasági övezeten belül. – Egy hosszú folyamatról beszélünk, hiszen az első ütemben az osztályozós csomópontot és az onnan bevezető, valamivel több mint 2 kilométer hosszú utat építettünk meg, melyet most egy másfél kilométeres úttal kiegészítve fejeztünk be. Ez volt a mi fejlesztésünk második üteme, amely csatlakozik ahhoz a körforgalomhoz, amely a 47-esen – a NIF beruházásában – valósult meg – hangsúlyozta.

Papp László, Debrecen polgármestere (balról) és Pósán László országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

A beruházás 2,8 milliárd forint kormányzati támogatásból jött létre. Többek között hírközlési alépítményt, közvilágítást, de szenny- és csapadékvíz elvezetést is kiépítettek, valamint egy 1000 köbméteres záportározót. Három buszöböl és 200 méteren egy kerékpárút szakasz is elkészült, utóbbi kiindulópontja lesz az ipari parkon belüli belső kerékpárhálózatnak.

Megtérülő beruházás

Az övezetben jelenleg csaknem 1300 ember dolgozik, ez a szám ráadásul folyamatosan nőni fog. Az új útszakasznak köszönhetően az autóbuszok is szabályosan, fordulók nélkül haladhatnak majd át a területen, a munkavállalók szempontjából jobban integrálva a déli ipari területet a város közlekedési rendszeréhez. Ráadásul, ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, további nagy beruházások, ezáltal pedig közlekedési és infrastrukturális szempontból is újabb fejlesztések várhatóak (például a Déli Ipari Park legdélebbi bejáratánál is lesz körforgalom, összesen pedig 3 bejáraton keresztül lehet majd megközelíteni a gazdasági övezetet, amely a környező forgalmat is arányosabban oszthatja el). Papp László úgy fogalmazott, reményei szerint a több mint 700 hektáron fekvő ipari park 2-3 éven belül meg is telhet.

Pósán László országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

Pósán László országgyűlési képviselő szerint az átadott útszakasz és maga a beruházás a város építkezésének fundamentuma. – Ha jönnek ide cégek, munkát adnak az embereknek, bevételt termelnek a városnak, mely bevételt a mindennapi élet könnyebbé, modernebbé tételére lehet fordítani. Ehhez viszont kell egy olyan infrastrukturális háttér, ami megteremti ezt a rendszert – mondta, hangsúlyozva, Debrecen régóta szisztematikusan, jól végiggondolt stratégia mentén építkezik, fejleszti a várost. 

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában