Pikkelyesek a hőségben

2022.08.13. 07:00

Szálka az aszály, de nem katasztrófa

Jó döntésnek bizonyult, hogy három tavat fel sem engedtek a hortobágyi halgazdaságban.

Az évi 1500 tonna nagy részét ősz végén halásszák le Fotó: Napló-archív

Forrás: Molnár Péter

Bár a Hortobágyi Halgazdaság is megszenvedte az égi áldás hiányát, nincs katasztrófahelyzet. Simon Károly vezérigazgató érdeklődésünkre elmondta, harminc-negyven centiméterrel alacsonyabb a vízszint a tavakban, mint az ilyenkor megszokott.

Ez normálisnak messzemenőkig nem mondható, de tömeges halpusztulást nem okoz az aszály. Az 1916 óta a pusztán tevékenykedő zrt. – a honlapján olvasható adatok szerint – megközelítőleg 3000 hektár halastavat működtet, ezzel Európa egyik legnagyobb pontytermelő halgazdasága. A negyvennégy tó forrása a Felső Tisza, melyből a Keleti- és Nyugati-főcsatornán keresztül érkezik a víz a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatósággal  kötött megállapodások szerint.

Harmincfokos is volt a víz

A tógazdaság többletmegrendelését – épp az aszály, a mezőgazdasági területek igényei miatt – nem tudták teljesíteni, ezért a hortobágyi zrt. vezetői azt az előrelátó döntést hozták, hogy a negyvennégy tóból hármat nem engednek fel. Ez persze jelentős kiesést jelent a termelésben, de a többi tó bizonyos szintű biztonságát szolgálja. 

Ha még alacsonyabb lenne a víz szintje, könnyebben melegedne fel, s ez is gondot okozna a pikkelyeseknek. Megtudtuk továbbá, hogy a kánikulában 30 fokot is mértek a tavakban, a tavalyi azonos időszakban 24 fokot mutatott az erre alkalmas eszköz. Simon Károly úgy fogalmazott, hogy a legjobbkor jött az enyhülés, mert a fenti mértéket még tolerálták a halak. A néhány héttel ezelőtti tartós hőségre pedig már valószínűleg nem lesz példa, hisz a nyár végéhez közeledünk.

Dráguló takarmányok

Az országos más részein kényszermegoldásként alkalmazott, idő előtti lehalászásra itt nincs szükség, annál is inkább, mert Hortobágyon egész évben zajlik a halak kifogása, értékesítése. Persze az évi 1500 tonna étkezési hal nagy részét az állami tulajdonú társaságnál is ősszel emelik ki a vízből.

A halgazdaságnak az aszály és a szomszédos országban zajló háború okozta takarmányárak növekedése jelenti idén a legnagyobb problémát, hiszen elsősorban abrakféléket (kukoricát, búzát, tritikálét, árpát) adnak a kopoltyúsoknak. Simon Károly elmondta azt is, hogy emiatt jelentősen növekedett az utóbbi időben a hal ára, ám a téli időszakban mindig visszaesik kissé. Vélhetően idén is így lesz és sokak karácsonyi asztalán lesz majd a világörökségi területről származó egészséges hal.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában