A fejlődés útján

2022.04.22. 07:00

Több mint 1 milliárd forintot kaptak a megye kistelepülései

Bárándon már megújult a 42-es főút átkelő szakasza, a jövőben további fejlesztések várhatók

Forrás: Napló-archív

A napokban hirdettek eredményt a Magyar falu program 13 pályázatán, megyénk 53 kistelepülése nyert támogatást. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón elmondta: országos szinten csaknem 4400 pályázó nyert összesen 61 és fél milliárd forint támogatást.

Mint ismert, a Magyar falu programban azok a települések önkormányzatai pályázhattak, amelyek lakosságszáma nem haladja meg az 5 ezer főt. Magyarország Kormányának alapvető célja ezekkel a pályázatokkal többek között a vidéki települések népességmegtartó és népességnövelő erejének fokozása, a közlekedési infrastruktúrák fejlesztése, az elérhető alapszolgáltatások korszerűsítése, a lakosok komfortérzetének növelése. 

Kilenc pályázati felhívás szólt az önkormányzatoknak, s azokon több mint 1 milliárd 377 millió forint fejlesztési forrást nyertek el Hajdú-Bihar megye kistelepülései. 

Buszt vehetnek

Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény és csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére nyertek támogatást Bakonszeg, Báránd, Biharnagybajom, Bihartorda, Bocskaikert, Csökmő, Darvas, Ebes, Esztár, Földes, Furta, Hajdúszovát, Hencida, Konyár, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Nagyhegyes, Nagyrábé, Nyírábrány, Pocsaj, Sáránd, Sárrétudvari, Tetétlen, Tiszacsege, Told, Váncsod és Vekerd önkormányzatai.

Ezen célokra összesen mintegy 545 millió forintot fordíthatnak a települések a következő időszakban. Járdák építésére, felújítására megközelítőleg 75 és fél millió forint érkezett megyénkbe.

A megítélt támogatásokból Bocskaikert, Bojt, Ebes, Hajdúbagos, Hajdúszovát, Nagykereki, Nagyrábé, Pocsaj, Tiszacsege és Váncsod községek munkálkodhatnak a közlekedés javítása érdekében.

A közterületek karbantartására, egyéb munkálatokra alkalmas kommunális eszközöket szerezhet be Bakonszeg, Darvas, Ebes, Hajdúbagos, Konyár, Magyarhomorog, Mezőhegyes, Nagyhegyes, Nagykereki, Nyírmártonfalva, Sáránd, Tépe, Tiszacsege és Újtikos. Erre a célra összesen 101 és fél millió forint érkezett megyénkbe.

Tanya- és falugondnoki buszra átlagban csaknem 15 millió forintot fordíthat majd Bihardancsháza, Bihartorda,Bojt, Folyás, Hortobágy, Újléta és Újszentmargita önkormányzata. Így összesen 103 és fél millió forintból vásárolhatnak új buszokat a települések.

Közösségszervezés

Kicsivel több mint 71 millió forint az a támogatás, amelyből szolgálati lakásokat fejleszthet Nagykereki, Sárrétudvari, Szerep és Zsáka
önkormányzata. Majd’ 146 millió forintból pedig játszóterek, óvodai játszóudvarok épülhetnek vagy újulhatnak meg Biharkeresztesen, Esztáron, Hajdúszováton, Hortobágyon, Körösszegapátin, Monostorpályin, Nagyhegyesen, Nyírmártonfalván és Pocsajon.

Több mint 163 millió forint az össztámogatás, amelyet önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztésére fordíthatnak a települések. Ebben a konstrukcióban Bedő, Berekböszörmény, Biharkeresztes, Csökmő, Ebes, Földes, Gáborján, Görbeháza, Hajdúszovát, Kismarja, Nagyrábé, Nyíracsád, Sárrétudvari, Szentpéterszeg, Szerep, Tiszagyulaháza, Újiráz és Váncsod nyújtott be sikeres pályázatot. 

Ingatlanfejlesztésre mintegy 233 millió forint érkezik megyénkbe. A pályázati konstrukció alcéljai között szerepel kültéri tárolók, közösségi terek, óvodaépületek, bölcsődék, faluházak és orvosi rendelők fejlesztése is. Ezekre Ártánd, Biharkeresztes, Biharnagybajom, Csökmő, Földes, Furta, Gáborján, Kokad, Nagyhegyes, Nagyrábé, Pocsaj, Sárrétudvari, Tetétlen és Újléta önkormányzata pályázott sikeresen. 

Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközökre és bértámogatásra 46 és fél millió forint támogatás érkezett Hajdú-Biharba. Ezekre Bakonszeg, Esztár, Furta, Nyírmártonfalva, Sárrétudvari, Szerep, Tépe, Tetétlen, Újiráz, Váncsod és Vekerd települések nyertek támogatást. 

BS


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában