Újabb mérföldkő

2022.04.26. 18:55

Jelen állás szerint 22 milliárdból épül meg a hajdúszoboszlói konferenciaközpont

Aláírták a szoboszlói multifunkcionális rendezvényközpont feltételes kivitelezési szerződését.

Forrás: Tóth Imre

Újabb mérföldkőhöz érkezett a hajdúszoboszlói önkormányzat a multifunkcionális rendezvényközpont létesítése kapcsán. Kedd délelőtt írta alá a feltételes kivitelezési szerződést Czeglédi Gyula polgármester és Katona Imre, a feltételes közbeszerzésen nyertes ajánlatot tevő Aqua-Generál Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A szerződés akkor lép életbe, ha 180 napon belül rendelkezésre áll a megépítéshez szükséges forrás, ami jelen állás szerint 22 milliárd 840 millió forint – ezzel az összeggel nyerte meg a helyi cég a nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű beruházást. Az első elképzelések szerint 8 milliárd forintból épült volna meg a konferenciákat, sporteseményeket és egyéb rendezvényeket is fogadni tudó létesítmény, azonban az építőanyagárak emelkedése és egyéb tényezők miatt ezt az összeget már jócskán túlszárnyalták.

Így nézhet majd ki az épület

A szerződés aláírásán jelen volt Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is, aki a Napló kérésére felidézte, miért kiemelten fontos, hogy megvalósuljon Hajdúszoboszló legnagyobb beruházása. A város közösségének szüksége volt erre a fejlesztésre, hiszen korlátozott befogadóképességű terek állnak rendelkezésre a városban. Hajdúszoboszlóra mindenki méltán egy nagyon híres fürdőhelyként tekint, de a konferenciaturizmus tekintetében nem biztos, hogy a nagyobb létszámú igényeket ki tudjuk itt szolgálni – mutatott rá, hozzátéve, hogy teremsportnak is szerettek volna megfelelő teret biztosítani. Hangsúlyozta, a tervezést szakemberek végezték, majd a kivitelezésre egy feltételes közbeszerzést folytattak le, ennek a győztesét köszöntötték kedden. A parlamenti képviselő kitért arra is, már most sokat költöttek a létesítményre, tehát nem lehet kérdés, hogy meg fog épülni a rendezvénycsarnok.

Czeglédi Gyula polgármester megosztotta, nagy elköteleződéssel vannak a megépítés mellett, reményeik szerint az ütemezésnek megfelelően ősszel elindulhat a tényleges megvalósítás. Emlékeztetett, a tervezés mellett egy megvalósíthatósági tanulmány is készült. – Vannak kétkedők, akik nem szakmai alapon közelítik meg a csarnok megépítését, hanem arról az oldalról, hogy vajon nem jelent-e ez a kelleténél nagyobb terhet a város számára. A tanulmány szerint a megvalósítást követő 15 év alatt egymilliárd forint nyereséget kell termelnie ennek a létesítménynek, tehát nemhogy terhet nem jelenthet a város számára, hanem újabb forrásokat teremthet. Ennek minden reális esélye megvan, hiszen a turisztikai szakmát jól ismerőknek is az a véleménye, hogy ez a létesítmény nyereségesen, jövedelmezően lesz képes működni – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, egy professzionális üzemeltetésre lesz szükség, s törekedni kell arra, hogy a konferenciaturizmus harmonikusan illeszkedjen a város egészség- és fürdőturisztikai kínálatához.

Harminc hónap alatt a beruházás megvalósítható – ezt már Katona Imre, a kivitelező cég ügyvezető-tulajdonosa mondta. Tudatta, tervezéssel indul majd a munka, aztán következik engedélyeztetés, s ha minden jól megy, akkor ebben az évben már az első kapavágás is megtörténhet. Katona Imre ismertette, a kalkulációknál figyelembe vették prognosztizálható áremelkedést, így jött ki akkor nettó 22 milliárd 840 milliárd forint, mely egy tartalékkeret nélküli összeg. Az egyik legnagyobb kérdés a fémalapanyagok ára lesz, mely szinte napról napra változik, az épületben pedig 2500 tonna szerkezeti acél lesz majd, a háromszintes központ helyenként eléri a 25 méter magasságot is. Megépíteni is egy óriási feladat, de az azt követő feladat a fenntartás lesz. Ennek az épületnek az összerakásakor nagyon fontos volt számunkra, hogy ez egy üzemeltethető és fenntartható létesítmény legyen– húzta alá. Ennek jegyében a megújuló energiákat is használatnak majd, s a legmodernebb anyagokból építkeznek. 

Kiss Dóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában