Minden, amit tudni kell

2021.12.20. 08:03

Indul a roham Hajdú-Bihar megyében a napelem pályázat ingyen millióiért

illusztráció

Forrás: MW-archív

illusztráció

Forrás: MW-archív

Megnyílik a napelem pályázat jelentkezési felülete hétfő délután 17 órakor a Hajdú-Bihar megyei ingatlantulajdonosok számára.

A Bank360.hu összegzése szerint érdemes időben elkezdeni a pályázat megszervezését, hogy ne maradjunk le a kivételesen kedvező lehetőségről.

 

December 20-án délután már lehet jelentkezni Hajdú-Bihar megyéből a napelem pályázatra, amely tetőre telepített napelemes rendszerre 2,9 millió forintot, a mellé felszerelt hőszivattyús fűtőrendszerre és egyéb energetikai korszerűsítésre akár 11,3 millió forintnyi támogatást fizet. A támogatási összeg fedezi a regisztrált vállalkozó által elvégzett, a program céljának megfelelő felújítás költségét, vagyis ideális esetben egy forintot sem kell fizetnie a tulajdonosnak.

A pályázat a 4,85 millió forint alatti átlagos jövedelmű tulajdonosok esetén vehető igénybe. 

Közülük a 18 éven aluli gyermeket nevelők és a hátrányos helyzetű településeken élők indulnak előnnyel, ők plusz pontokat kapnak erre. Az ingatlannak pedig olyan műszaki állapotban kell lennie, hogy a beszerelés külön ráfordítás nélkül is megvalósítható legyen. Ha ez nem áll fenn, még a pályázat előtt önerőből fel kell újítani.

 

Érdemes figyelni a határidőt

 

A pályázat december 6-án indult, hetente hat megye lakói számára nyílik meg. Ezen a héten, december 20-ától Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon válik elérhetővé. Végül december 27-étől a budapestieknek és Pest megyeieknek is megnyílik a pályázás lehetősége. Összesen 100 milliárd forintnyi napelemes támogatás találhat gazdára ebben a pályázati körben.

A jól beadott pályázat még nem garancia arra, hogy megkapja valaki a pénzt, és nem is a benyújtás sorrendje a döntő. 

A nyertes pályázatok a feltételek teljesítése és a pluszpontok alapján dőlnek el. Arra azonban természetesen figyelni kell, hogy mindenhol három hétig lesz elérhető a pályázat, így a Hajdú-Bihar megyeiek számára 2022. január 10. 18 órakor zárul a beadás az első ütemben. A következő ütem pedig csak jövő szeptemberben nyílik – hívják fel a figyelmet a Bank360 szakértői.

 

Aminek meg kell lennie

 

A pályázat nem valósítható meg saját erőből, sőt, még a számlával történő igazolás sem elég. Csak olyan vállalkozó végezheti a munkálatokat, aki szerepel a regisztrált kivitelezők listáján. Először tehát ezt a kivitelezőt kell kiválasztani és felvenni vele a kapcsolatot, majd megkötni az előszerződést. E dokumentum nélkül a pályázat online felülete meg sem nyílik, érdemes tehát minél hamarabb felkeresni egy ilyen céget. Már 1230 vállalkozás található meg a listában az ország minden részéről.

 

A pályázathoz számos dokumentumot és nyilatkozatot szükséges csatolni, ezek közül a jövedelemigazolás intézése lehet hosszadalmasabb. Ugyanis az ingatlan összes tulajdonosának külön kell kiállítania egy magánokirati meghatalmazást arról, hogy a NAV kezelheti az adataikat a jövedelem megállapítására. Alternatív lehetőségként november 30. után lehetővé vált a 2020-as évre vonatkozó jövedelemigazolás beszerzése, ez azonban szintén mindegyik résztulajdonosra vonatkozik. Ha nyugdíjas is van a tulajdonos között, az Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának hivatalos, 2020-ra vonatkozó tájékoztatóját is szükséges benyújtani.

 

Mi jön a pályázat után?

 

A sikeres pályázatról az online felületen megjelenő Támogatói Okirat tájékoztat. Ezután viszont felpörögnek az események, napelemes rendszer esetén 12 hónap, fűtéskorszerűsítésnél még 6 hónap, összesen másfél év áll rendelkezésre a megvalósításra. A napelem engedélyeztetési folyamatát 6 hónapon belül el kell kezdeni a pályázat elnyerése után. Kivéve a fázisbővítéssel járó munkálatoknál, aminél egy év alatt kell ennek meglennie, és a teljes munkára is több, 14 hónap áll rendelkezésre.

 

A felújítás után az ingatlan értéke jelentősen bővülhet, így érdemes már előre gondolkodni, hogy a jelenleg érvényes lakásbiztosítás fedezi-e majd ezt a megnövekedett értéket. Mivel ehhez a támogatáshoz nem kell önerő, azt is érdemes megfontolni, hogy ezzel az energetikai fejlesztéssel együtt érdemes-e további felújítást elvégezni, amire szintén vannak kedvező lehetőségek, mint például az otthonfelújítási támogatás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában