Szakértőt kérdeztünk

2021.10.01. 20:00

Pórul járt termelők: sok eladatlan dinnye maradt a földeken

Egyrészt piaci, másrészt minőségbeli problémák miatt maradhatott dinnye a földeken.

20210804 - Dinnye illusztráció az egri piacon, Egerben - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

Országosan több mint tízezer tonna eladatlan dinnye maradt kint a földeken, jó részüket egyszerűen betárcsázták

– ez a hír futótűzként terjedt el a napokban. A kedvezőtlen helyzetről a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete adott hírt. A probléma leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyét érintette. Megkérdeztünk egy megyénkbeli szakembert.

Buzga Gyula termelő véleménye szerint a helyzet nem általános, megyénkben van olyan termelő, aki el tudta adni a termését, de persze akad olyan is, aki nem tudta értékesíteni az áruját. Kifejtette, hogy Hajdú-Bihar megye nem kimondottan nagy dinnyetermelő vidék, ebben a térségben a korábban ültetett, intenzív állományokból hamarabb lett termés, ugyanakkor a késői ültetés érése már jócskán belenyúlt az őszi időszakba. Ekkor pedig már valamivel kisebb a kereslet a hazai piacon.

Hozzátette azt is, hogy az exportárura nagyon kicsi volt az igény ebben az évben. Szavai szerint ennek lehetett oka a nem megfelelő mennyiségű és minőségű dinnye. Mint megtudtuk, az exportáru esetén a napégett dinnye már nem kelendő, és nem csak az ízletesség a mérvadó, az sem mindegy például, hogy mekkora súlyú vagy milyen alakú a dinnye.

Buzga Gyula elmondta, az alacsony ár is befolyásoló tényező volt, 25-28 forintos eladási áron nem volt érdemes leszedni a dinnyét. Emellett megemlítette a vadkárokat is, amelyek szintén hozzájárulhattak a kedvezőtlen helyzethez.

Kedvező lehetőségekkel

Az időjárási körülményekre nyáron nemigen lehetett panasz, idén nagyon kedvező volt a légállapot ahhoz, hogy a dinnyetermés minőségi legyen. Mivel adva volt a magas hőmérséklet és a sok napsütés, így jóízűek voltak a magyar dinnyék. Mindemellett növényvédelmi probléma sem sok adódott. Ugyanakkor a szakember arra emlékeztetett, hogy a térségünkben nagy aszályos területek voltak, így azok a termelők, akik nem tudtak öntözni, pórul járhattak. – Ilyen időjárási körülmények között hamar felsül a dinnye, kényszeréretté válik. Akinek nem okozott gondot az öntözés, jó minőségű és mennyiségű árut tudott előállítani – mondta Buzga Gyula.

BBI

Borítókép: Nyári dinnyepiaci pillanat. A fogyasztóknak az idén nem lehetett panasza a dinnye minőségére és mennyiségére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában