Napszámos nincs, jégeső van

2021.08.03. 14:04

Drágállják a magyar dinnyét, miközben egyre kevesebben termesztik

Többek között a pusztító jégesők miatt nem tudják olcsóbban árulni a dinnyét.

Fotó: Molnár Péter

Megyénkben a mai napig több településen foglalkoznak dinnyeter­mesztéssel, viszont korántsem olyan sokan, mint évekkel, évtizedekkel ezelőtt. Vig Szilárd, Konyár polgármestere megkeresésünkre elmondta, a kisközségben is számos olyan gazdát ismer, aki befejezte a termesztést.

Mindannyian a munkaerőhiányra panaszkodtak, ugyanis kevesen vannak, akik napszámba elmennek dolgozni.

Továbbá okként az időjárást is megjegyezte, amit nem lehet befolyásolni, így a termelők csak a szerencsében bízhatnak, ami sokszor idegőrlő tud lenni. – A rendkívüli időjárási körülményeknek óriási szerepe van abban, hogy milyen bőséges, vagy épp ellenkezőleg, mennyire kevés dinnye terem – fogalmazott, majd kiemelte, a vadkár is jellemző a környéken, ezért is használnak villanypásztort. – Az elmúlt éveket figyelembe véve azt lehet mondani, aki dinnyével kíván foglalkozni, annak számolnia kell azzal, hogy szinte minden szezon más. Volt olyan évünk, amikor nagyon jó volt a termés, de telített volt a piac, így a dinnye zöme rajtunk maradt. A 2020-as esztendőre nem lehet panaszunk, aránylag magas áron tudtuk továbbadni a hazai gyümölcsöt. Az biztos, hogy a mostanában tapasztalt szeszélyes időjárás hozhat meglepetéseket, ami a dinnye árára is hatással lesz – hangsúlyozta.

Van, akiét elverte a jég

Közel két hete találkozhatunk a boltok polcain hazai görögdinnyével, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hol vásárolunk. Az árusok között jelentős árkülönbség észlelhető a dinnye esetében, ugyanis valahol még 270-280 forintot is elkérnek a slágergyümölcs kilogrammjáért, míg máshol 110-120 forintba kerül egy kilogramm. Ezért is tanácsos több piacot felkeresni, mert lényeges lehet, hogy egy nyolc kilogrammos görögdinnyéért kétezer forintot vagy kicsivel több mint ezer forintot hagyunk ott az eladónál. Mint tudjuk, a görögdinnye a meleg, száraz időjárást kedveli, amiből az elmúlt hetekben volt részünk bőven, így nem csoda, hogy a termelők többsége elégedett az idei terméssel. A debreceni piacokon megkérdezett termelők eltérően vélekedtek a mostani termésről. A legtöbb standon ott piroslik a sokak által kedvelt gyümölcs, ám nem mindenki örül ennek a nagy forróságnak, ami volt, ahová jeget is hozott.

Kiss Rozália megérti a vevőket, azonban elmondta lapunknak, még nem tudja olcsóbban árulni a lédús finomságot.

Körülbelül másfél hete óriási jégeső pusztított a földjeinken, a termésünk 30 százaléka odalett,

ha ugyanannyiért árulom a dinnyét, mint azok, akiket nem ért kár, akkor biztosan a semmiért dolgoztam – mondta.

Fotó: Molnár Péter

Kopogtatás után döntünk

Mint tudjuk, a görögdinnye a meleg és száraz időjárást kedveli, amiből az elmúlt hetekben volt részünk bőven, így találkoztunk elégedett árusokkal és vásárlókkal is. – Lassan két hete, hogy hazai gyümölcsöt árulunk, amit nagyon szeretnek a vevőink. Szinte csak jót tudok mondani az idei termésről, édes és lédús dinnyéink vannak, a tavalyinál több és finomabb. Az időjárás kedvezett nekünk, persze mi is halljuk, hogy vannak, akiknek a jégeső sok kárt okozott, ezért lehet tapasztalni árkülönbséget. Talán 20 forinttal kerül többe a dinnye kilónkénti ára, mint 2020-ban, ez szerintem nem számít nagy áremelkedésnek.

Ahogy telnek a hetek, úgy biztosan egyre olcsóbb lesz. Ha a számításaink nem csalnak, akkor akár szeptember elejéig tudjuk árusítani a nyári slágergyümölcsöt

– mondta Dávid, a nagypiac egyik árusa.

A kásás dinnyét nem kedveljük itthon, a vékony héjút már annál inkább, így vélekedik Katalin is, akit éppen vásárlás közben szólítottunk meg. – A magyar gyümölcsnél nincs finomabb, ezért is várom még mindig a szezont, hogy Magyarországon termett finomságokat tudjak vásárolni – fogalmazott. Az eladók elmondták, dinnyevásárlásnál a mai napig a kopogtatás az egyik leggyakrabban használt trükk: ha jól kong, akkor nem lövünk mellé!

Nagy Emese

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/szetarado-edes-iz-5519735/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában