ez már a jövő

2021.06.24. 13:45

Modern, egyben környezetbarát gyártóüzemet adtak át Debrecenben

Szijjártó Péter szerint a lehető legkedvezőbb körülmények adottak a cívisvárosban.

Fotó: Kiss Annamarie

„Magyarország számára rendkívül fontos az autóiparban szerzett zászlóshajószerepének megtartása, így az olyan üzemek, mint a Vitesco Technologies debreceni gyárának megépülése, kiemelt jelentőséggel bírnak”

– emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében a csütörtöki, ünnepélyes avatáson.

Haladni a fejlődéssel

– A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar, az ipari termelés egyharmada származik ebből az ágból. Ezért kiemelten fontos számunkra, ahogyan az autóipar egy új történelmi korszakába lép, mi úgy legyünk sikeresek ezen beruházások elnyerésében, az új időszakban is. Az ehhez szükséges jó alapra bizonyíték, hogy az idei esztendő első 4 hónapjában a magyar autóipar termelési értéke 26 százalékkal tudott növekedni – emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, Debrecen ideális helyszín a modern ipari beruházásokhoz. – Az elmúlt hét esztendőben 33, itt létrejövő nagy beruházáshoz adott támogatást a kormány, fontos azonban kiemelni, ez önmagában semmit sem érne, ha nem lennének ennyire kedvező körülményeket biztosító városaink, mint Debrecen.

Éllovasok lennénk

A Vitesco Technologies üzeme a jövő gyárai számára is jó példa lehet, hiszen nemcsak intelligens, de zöld is – derült ki a csütörtöki avatáson. A tiszta és fenntartható mobilitási alkatrészeket előállító cég high-tech beruházásának részeként egy új, világszerte egyedi gyártási folyamatot is bevezetnek.

Az eseményen Szijjártó Péter a pandémia utáni pozitív fejleményekről és a debreceni beruházás részleteiről is szót ejtett. – Az elmúlt másfél esztendő rendkívül nehéz volt mindenki számára, Magyarország azonban sikerrel vette az akadályokat. Ma már csaknem 36 ezerrel dolgoznak többen, mint a tavalyi esztendőben ilyenkor. Ahogy éllovasok voltunk az oltásban, a nyitásban, úgy éllovasok szeretnénk lenni Európában az újraindításban is. Erre ad nekünk garanciát az a tény, hogy sikeresek vagyunk a termelési kapacitások újraelosztásáért zajló globális versenyben. Magyarország ugyanis az elmúlt hónapokban sorra nyerte meg a nagy nemzetközi vállalatok újabb beruházásaiért folytatott versenyeket, aminek oka a szakképzett munkaerőben, az alacsony adókban, a gyors döntéshozatalban és a sikeres oltási programban keresendő – emelte ki a külügyminiszter. Hozzátette, a teljesítmény részese a teljes Continental csoport, illetve a Vitesco Technologies is, amellyel egy 36 milliárd forintos beruházásról állapodtak meg. A kormány ehhez – különös tekintettel arra a 450 munkahelyre, amelyek ezen beruházással jönnek létre – 10,5 milliárd forintnyi, vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Vonzó célpont

A Vitesco Technologies gyárai közül Debrecenben az elsők között kezdődik a sebességváltó-vezérlőegységek egy új, és világszerte egyedi gyártási folyamatának bevezetése. Az eddigi gyártási területhez 7000 négyzetméternyi terület adódik hozzá, és az összes hajtásrendszerhez képes lesz alkatrészeket gyártani a vállalat a teljesen elektromos autóktól a plug-in hibrideken át egészen a villamosított, belső égésű motorokig. A cég része azon német tulajdonban lévő vállalatoknak, akik továbbra is a legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, hangzott el az ünnepségen.

„Tavaly a kereskedelmi forgalmunk elérte az 53 milliárd eurót. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legutóbbi felmérése kimutatta: a Magyarországon működő német vállalatok 88 százalékának válaszai szerint ha ma is beruházást kéne végrehajtaniuk, azt Magyarországon tennék meg, ami messze a legmagasabb arány, ami eddig a német kamara felméréseiből kijött”

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A jövő záloga

Az eseményen Pósán László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, Debrecen mindig is ezer szállal kötődött a múltjához, ám nyitott az újdonságok felé is. – Régen innen mentek el nyugatra a diákok új tudást magukba szívni, majd hazajöttek. Most abban a helyzetben vagyunk, hogy helybe is eljön a legjobb technológia, a legmagasabb tudás, melyet a Vitesco is képvisel. Nagymértékben hozzájárul a város fejlődéséhez, az itt élők boldogulásához, és abszolút partner a város ambiciózus, jövőbe tekintő terveit illetően – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Fotó: Kiss Annamarie

Hans-Jürgen Braun, a Vitesco Technologies operatív részlegének vezető alelnöke örömét és büszkeségét fejezte ki, hogy az öt éve megálmodott beruházás mára több mint 300 embernek ad munkát. Mint elmondta, a 100 százalékban megújuló elektromossággal működő gyár legmagasabb szintű környezetvédelmi előírásoknak megfelelően épült.

Az avatáson a német cég ügyvezetője, Lukas Juranek köszönetét fejezte ki a kormány és a város folyamatos támogatásáért, úgy fogalmazott, szinte otthon érzik magukat a cívisvárosban.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában