Egyház

2024.05.13. 07:56

Halottak húsvétja a körösszegapáti temetőben

Vmirjáncki József

Közösen fogyasztották el a temetőbe vitt ételeket

Forrás: Vmirjáncki József

A halottak húsvétja az ortodox húsvétvasárnap után egy héttel következik. Ilyenkor a hívek megjelennek a szokásos vasárnapi misére, majd annak befejezése után kivonulnak a temetőbe, és ott emlékeznek halottiakra, elhunyt családtagjaikra, ismerőseikre. Ez az esemény most vasárnap volt Körösszegapátiban. A megtartásához az is hozzátartozik, hogy rendbe hozzák a sírokat és annak környékét.

A hívek egy papírlapra írják fel azon hozzátartozók neveit, akik elhunytak, és meg kell róluk emlékezni, imát kell értük mondani. Ezt Sorin Muresanu ortodox lelkész teszi Dráguly Sándor és Szakadáti Tibor presbiterek segítségével.

Ezen a vasárnapon az ortodox tisztelendő a hívek egy részének kérésére felkereste az elhunytak sírját, és ott is imádkozott. A hozzátartozók az imádkozás mellett énekeltek is.

halottak húsvétja körösszegapáti
Imádkozás a síroknál
Forrás: Vmrijáncki József

Ezután a hívek által a temetőbe kivitt festett főtt tojást, kalácsokat, tésztákat, üdítőket és bort fogyasztották el közösen. A halottak húsvétja alkalmas arra is, hogy a temetőben találkoznak egymással a településről már elköltözött rokonok, ismerősok, mert erre az eseményre hazautaznak arra a településre, ahol a hozzátartozóik nyugszanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában