koronavírus

2021.03.22. 16:30

Hazánkban sokkal kisebb volt a gazdaság visszaesése

Az egészség, a pénzügyi egyensúly és reálgazdaság aranyközépútját kell megtalálnunk.

20200728 budapest MNB baksay gergely kozgazdasagi elemzesekert es versenykepessegert felelos ugyvezeto igazgato sajtotajekoztatoja havran zoltan magyar nemzet

Fotó: MW-archív

– A koronavírus okozta válság után beruházás vezérelt gazdasági növekedést kellene elérnünk, ebben például a digitalizációnak és a zöldgazdaságnak lehet jövője. Mindez hosszútávon rendezné az ország gazdaságát – fogalmazott Baksay Gergely, a Megyer Nemzeti Bank Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának vezetője a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, és mintegy harminc cégvezető jelenlétében „A magyar gazdaság versenyképessége” címmel hétfőn megtartott online konferencián, amelynek a fő témája a koronavírus-járvány keltette gazdasági válság kezelése volt. Mint azt elmondta, Magyarország sikerrel kezelte az elmúlt évszázad korábbi négy nagy válságát is, és ezek tapasztalatát felhasználva rendezi a mostanit is jobban az Európai Uniós átlagnál.

A szakember hangsúlyozta: a járványkezelés versenyképesség-mutató átlagát tekintve hazánk az uniós országok között az első harmad végén helyezkedik el, ami lényegesen jobb, mint versenyképességi sorban elfoglalt helyünk. – A 100 ezer lakosra vetített betegek, valamint a halálozási számot tekintve nem állunk jól, viszont az átoltottság, a GDP változás, a foglalkoztatási- és a munkanélküliségi ráta, a GDP- és a fizetési mérleg hiánya, valamint a bankok bizalmi indexe tekintetében jól teljesítünk. Mindemellett a gazdaság 2020-as teljesítménye alapján dobogósok vagy annak közelében vagyunk a bérek emelkedésében, a fogyasztás csökkenésében és a beruházási ráta tekintetében. Sajnálatos viszont az úgynevezett kormányzati fogyasztás csökkenése, amelybe olyan dolgok tartoznak bele, mint például az építőipar teljesítményének nagyarányú visszaesése, illetve az elektronikus kereskedelem alacsony aránya. Az is sokat elárul a gazdaságunk helyzetéről, hogy amíg az Európai Unió gazdasága a múlt évben összességében 6,4 százalékkal lépett visszább, addig Magyarországon ez a csökkenés csak 5 százalék volt.

Baksay Gergely kiemelte, hogy a járványba jó erőállapotban futott bele az ország, gazdaságunk sikeres felzárkózási pályán volt.

KZS

Borítókép: Baksay Gergely, a Megyer Nemzeti Bank Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában