Mire mennyit költünk?

2021.02.11. 19:07

Spórolási tippek visszaeső pazarlóknak

Tűzzünk ki rövid és hosszú távú pénzügyi célokat, tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni!

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Bizonyára többen megfogadták már:

„A következő hónaptól félre fogok tenni a fizetésemből!”

Számtalan spórolási tippet olvashatunk az interneten, ám megesik, hogy néhány hétig takarékoskodunk, majd ismét olyanokra költünk, amikre lehetséges, hogy nincs is szükségünk.

Érdeklődésünkre Hajzer Enikő pénzügyi tanácsadó már elöljáróban leszögezte, költségvetést kell vezetnünk ahhoz, hogy pozitív változást tapasztaljunk a pénzügyeinkben. Állítása szerint ha minden egyes nap felírjuk, mire mennyit költöttünk, akkor utólag látni fogjuk, hogy milyen felesleges dolgokért adtunk ki pénzt. Ma már számos applikáció a segítségünkre lehet, így nem kell papírral és tollal a zsebünkben elindulni a boltba, elég az is, ha nálunk van a telefonunk. Mindenki tudja, hogy mennyit keres havonta, viszont kevesen lennének azok, akik meg tudnák mondani, milyen felesleges terméket vásároltak az elmúlt napokban.

Forrás: Hajzer Enikő-archív

– Tűzzünk ki rövid és hosszú távú pénzügyi célokat! Legyünk tisztában azzal, hogy mit szeretnénk elérni – erre pedig megannyi módszer a segítségünkre lehet. Vegyünk elő néhány borítékot, írjuk rá: telefonszámla, rezsi stb. Ami fontos: ne rakosgassuk a pénzt egyik borítékból a másikba, mindig tudjuk, mire mennyit szánunk. Nyilvánvalóan ezzel a módszerrel félre tudjuk tenni azt az összeget, amit a kiadásokra szánunk, így végül azt is látjuk, mekkora összeg az, amelyből „szabadon” költekezhetünk. Az anyagi biztonság megteremtésének alappillére, hogy saját magunknak tegyünk félre, tudjuk, hogy miért cselekszünk – mondta.

Nagy a kísértés

A szakember hangsúlyozta, az egyik legjobb stratégia, ha a bevételünk tíz százalékát félretesszük. Nyilvánvalóan arra a pénzre úgy kell tekinteni, mintha nem is létezne – ez pedig sokaknak nehezen megy. De akkor mi a teendő? – Meg kell tanulnunk irányítani a készpénzáramlást. Ha van egy boríték, ami egyre csak duzzad, vagy egy malacpersely, amelybe már hónapok óta tesszük a spórolt pénzünket, akkor bizony nagy lehet a csábítás. Hajlamosak vagyunk arra, hogy emiatt elköltsünk hirtelen nagyobb összeget, ezért is fontos a pénzügyi tudatosság kialakítása. A kísértés mindig ott lesz, ám idővel megszokjuk a helyzetet, és később havi szokássá válik. Természetesen egyik napról a másikra nem fogjuk megváltoztatni a pénzhez való viszonyulásunkat. Körülbelül egy év kell ahhoz, hogy ne engedjünk a kísértésnek – fűzte hozzá.

– Aki elkezdi vezetni a saját költségvetését, hamar rájön: a legtöbb pénzt élelmiszerre költi. A jelenlegi időszakban ez még inkább igaz, hiszen nagyon sokan rendelünk házhoz többek között készételt. Tudjuk, hogy a keresetünk nagyobb részét ételre adjuk ki, de fogalmunk sincs, pontosan mennyit, illetve arról sem, mi landol végül a kukában. Az a tapasztalatunk, hogy a koronavírus-járvány időszaka nagyon sok mindent tanított az embereknek, úgy látjuk, sokkal tudatosabbak: megnézik, hogy mire költenek, illetve különböző biztosítások nagyobb hangsúlyt kapnak. Elindultunk egy jó úton, viszont még van hová fejlődnünk – mondta.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában