jöttek a többletfeladatok

2021.02.12. 14:55

Előre nem látott nehézségek adódtak

Az útépítés közben a vízellátó rendszer hibáiba ütközött a kivitelező.

Néhány millió forinttal többért végezheti a debreceni önkormányzat fenntartásában lévő útfenntartási és -építési munkálatokat a Duna Aszfalt; a 2020 októberében kötött szerződést január 26-án módosították – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A város közigazgatási területén található utak fenntartási munkálatai kapcsán felmerülő hibák kijavítása és építési munkák elvégzése a feladata 2022. december 31-ig a nyertes, tiszakécskei székhelyű Duna Aszfalt Út és Mély­építő Kft.-nek. A részletes leírás szerint elvégzendő az út-, illetve járdaburkolatban keletkező hibák javítása, valamint szükség esetén jelzőlámpabontási és -telepítési, közműkiváltási munkálatok, továbbá a lemart aszfalt elszállítása, valamint az egyéb bontott építési anyagok lerakóhelyre történő szállítása annak járulékos költségeivel együtt. A keretösszeg nettó 1 milliárd 483 millió 677 ezer forint, a vállalkozási szerződés egységáras. Az őszi közbeszerzési eljárás alapján a fenti összegből a kft. 49 millió 926 ezer forint értékben végezhet munkát, a mostani módosítás 53 millió 171 ezer forintot határozott meg.

Az indoklásban az áll, hogy az útépítési munkák megvalósítása mellett elvégzendő vízellátó vezeték kiépítése kapcsán szembesültek azzal, hogy csősajtolás, az elzárók és tolózárak cseréje, valamint a meglévő csővezeték egyéb rekonstrukciója is szükséges azok leromlott állapota miatt. Ezen körülményről az érintett felület bontását megelőzően nem volt információ.

Ezen szükséges többletfeladatok elvégzése egységár alapján történik, amit azonban a szerződés nem tartalmaz. Az egységárak megalapozottságának vizsgálatát az önkormányzat műszaki ellen­őre elvégezte, az egységárakat a piaci viszonyokhoz igazodónak és racionálisnak találta.

E többletfeladat közel 200 tételből áll, azok egységáraival korrigálva a szerződés értéke kevesebb mint 7 százalékkal emelkedik. A módosítással a szerződés általános és eredeti jellege nem változik, különös tekintettel arra is, hogy az újonnan beépülő munkatételek kifejezetten az útfenntartási munkálatokhoz kapcsolódnak és arra tekintettel válnak szükségessé – áll a dokumentumban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában