Polgármesteri beszámoló

2021.02.12. 18:06

Biharnagybajomban az útépítés a legfontosabb feladat – videóval

Piaccal, játszótérrel, kondiparkkal és vízelvezető rendszerrel is gazdagodik idén Biharnagybajom.

Fotó: Napló-archív

– Bár pontos információval nem rendelkezünk a fertőzöttek számáról, a járványhelyzetben összességében eddig jól vizsgázott a falu, kevés esetszámmal úsztuk meg a mindezidáig ismeretlen élethelyzetet. A lakosság megértette, hogy be kell tartani a szabályokat; ahol előírták, ott viselték a maszkot. A járvány közvetlen hatásai eddig nem rengették meg Biharnagybajomot, a közvetett hatásai, például a gazdaságiak, pedig ebben az évben jelentkezhetnek majd – tájékoztatta a lakosságot Szító Sándor, Biharnagybajom polgármestere a községi önkormányzat által közzétett alábbi videóban. Ebben kitért arra is, hogy a különleges jogrendnek megfelelően többször kellett egyszemélyi döntést hoznia. A költségvetés szerkezetének átalakulása miatt a civileknek tavaly kevesebb pénzt tudtak adni, a gépjárműadó helyben maradó részének visszatartása okán pedig négymillió forintot kellett kigazdálkodniuk. Ezt a csak szükségszerű pénzköltéssel, a büdzsén belüli átcsoportosítással, feszes gazdálkodással sikerült elérni.

Útseprő gépet vásárolnak

– A veszélyhelyzet megnehezítette a beruházásainkat is. A tervek már évekkel ezelőtt elkészültek, és ahhoz képest drágult a kivitelezés – tért rá a településfejlesztésre Szító Sándor, aki az elmúlt évek legjelentősebb munkájának az energetikai fejlesztést, a piac létesítését, valamint az orvosi rendelő áthelyezését és az egészségház kialakítását mondta. Az energetikai fejlesztés már az elszámolás előtti állapotban van. Befejeződött a piac létesítése, amelyet a rendelkezésre álló pénz alacsony összege miatt több szakaszban, a közmunkások bevonásával valósított meg Biharnagybajom vezetése. A következő hónapok egyikében nyithat az új piac.

Rendezett Biharnagybajom központja | Fotó: Napló-archív

– Tavaly az egészségház kivitelezésében szerződést bontottunk a vállalkozóval. Előleget vett fel az építkezésre, azzal nem tudott elszámolni. A falunak szüksége van a fedezetre, ennek hiányában a közbeszerzést nem tudja ismételten megindítani – részletezte a problémát Szító Sándor, majd az erre az évre várható fejlesztésekre tért rá: – Megvan a csapadékvíz-elvezető rendszer terén az előrelépésre a támogatás. Megterveztettük, most engedélyezési folyamatban van, utána jöhet a közbeszerzés, tavasszal indulhat a 180 millió forintos beruházás. A településről a csapadékvíz hamarabb elmegy a záportározóba, ami azért fontos, mert Biharnagybajom mély fekvésű. Ugyancsak eredményesen pályáztunk játszótérre, és van ígérvényünk egy kondipark létrehozására is. Ezek tavasszal elkészülhetnek, és amikorra az idő már engedi, hogy a gyermekek kint játszhassanak, akkorra átadhatjuk. Az önkormányzat számára kiemelten fontos a belterületi utak állapotának javítása. Erre folyamatosan keressük a megoldásokat. Az elsődleges a szilárd burkolatú utak építése a belterületen. Például az útalapok kialakításával. A közmunkaprogramban is elmozdulunk az utak állapotának javítása felé, például azzal, hogy igyekszünk beszerezni egy útseprő gépet. A szilárd burkolatú útjaink a mezőgazdasági idényben gyakran sárfelhordásosak, és azt le tudjuk majd takarítani.

Kovács Zsolt

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/nyiradonyban-ugy-zajlanak-a-fejlesztesek-mintha-nem-is-lenne-jarvany-4994371/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában