fórum

2020.09.17. 21:23

Fontos cél átadni a tudást az ifjú gazdáknak

Kettős jelentőségű tanácskozást szerveztek Hajdúszoboszlón a hajdú-bihari gazdák a napokban.

Fotó: Tibai Irma

Egyrészt a megyei ifjú gazda gazdakör egyéves fennállásának jubileumi közgyűlését tartotta, másrészt karöltve a megyei gazdakörrel agrárkonferenciára hívták az érintetteket. Az eseményt a járványügyi intézkedésekre ügyelve tartották meg a művelődési központ nagytermében.

– Egy éve alapítottuk meg Hajdúnánáson az ifjú gazdák megyei szervezetét. A konferencia célja mindenkinek jövőképet mutatni arra, hogy ezt a koronavírusos időszakot is tekintetbe véve milyen lehetőségek vannak az ágazatban. Nagyon fontos, hogy a fiatalok az idősebb, tapasztalt gazdálkodók szárnyai alatt haladjanak tovább azon az úton, amit azok már elértek az elmúlt 2-3 évtizedben – mondta el a Naplónak a rendezvény kapcsán Szigeti Szabolcs, az ifjú gazda gazdakör elnöke.

– A szervezet tagsága 48 hajdú-bihari településről tevődik össze, minden társszervvel együttműködnek céljaik érdekében – tette hozzá. Elmondta még, hogy a fiatal gazdák is további fejlesztési lehetőségekre számítanak a közeljövőben. Különös tekintettel arra, hogy feldolgozott élelmiszereket tudjanak a boltokba eljuttatni.

Fotó: Tibai Irma

Szervezzék meg lakóhelyükön

A résztvevőket köszöntötte Czeglédi Gyula polgármester, megköszönve, hogy a fürdővárost tisztelték meg a tanácskozással. Örvendi László, a MAGOSZ megyei elnöke, örömét fejezte ki, hogy sikerült megtartani a rendezvényt a jelenlegi helyzetben. A legidősebb résztvevőként hangsúlyozta: bízik benne, hogy átadhatják az utódoknak a rengeteg munkával, s erőfeszítések árán megtartott birtokok működtetési, illetve az érdekképviselet tapasztalatait. Külön megemlítette a nagy hagyományú szoboszlói gazdaköri esték ilyen irányú hasznosságát: – Ajánlom a fiatal gazdáknak is, hogy a lakóhelyükön szervezzék meg ezeket a gazdaesteket, mert nagyon hasznosak.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár köszöntőjében többek közt szólt arról, hogy a vírus-veszélyhelyzet „berúgta az ajtót”, hangsúlyozva, nem speciálisan hazai helyzet, egész Európában újra fellángolt a vírus okozta járvány. Elmondta továbbá, mennyire fontos, hogy Magyarország működőképes maradjon. Ehhez igyekeznek óvintézkedéseket, illetve gazdasági intézkedéseket meghozni a meglévők aktualizálásával.

Az eseményen elhangzott, hogy ezer tonnát meghaladó búza gyűlt össze az idén a Magyarok kenyere program keretében. A hajdú-bihari ifjú gazdák 500 ezer forintot gyűjtöttek össze támogatásként, s ezt jelképesen átadta elnökük Jakab Istvánnak.

Átalakul az agrárium

Szólláth Tibor, a megyei nemzeti agrárkamara elnöke azzal kezdte, hogy komoly kihívás a magyar agráriumnak a generációváltás, lesz-e, találnak-e olyan fiatalokat, akik látnak perspektívát a vidéki életben, van-e kellő ambíció továbbvinni a családi gazdaságot.

Papp Zsolt, az ifjú gazdatagozat országos elnöke azt hangsúlyozta, tudják, milyen kihívások előtt állunk, milyen feladatok várnak rájuk, hol kell hallatni hangjukat. Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke bemutatta a „Kreatív régió programot” az agrárium szemszögéből, kiemelve a kék stratégiát, a vízgazdálkodás fontosságát. Hozzátette: a napokban bejelentett mesterséges intelligencia stratégia alapjaiban megváltoztatja a magyar gazdaságot, az agráriumot is. A 2021-2027. között várható közös agrárpolitikai, EU-s forrásokról, mozgástérről, tervezési szisztémáról Nagy Attila, a szakminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője beszélt részletesen.

Megállapodás az Unióval

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke realista megközelítésben a súlypontokra irányította rá a figyelmet. Kitekintést adott az európai agrárhelyzetről, s kijelentette: a legkeményebben kell bármikor kiállni a magyar mezőgazdasági érdekekért. A mesterséges élelmiszer-előállítás folyamatról szót ejtve reményét fejezte ki, hogy ez ellen Európa gazdái össze tudnak fogni. Felhívta a figyelmet, az EU-keretösszegben van megállapodás, de az Európai Parlament még nem szavazta meg. Ez a keret kulcskérdés, hogy megmaradjon, a szavazáskor kiderül, kik, milyen álláspontot képviselnek. A döntés után a nemzeti szabályozást az érdemi egyeztetésekkel együtt mintegy kétéves folyamatban prognosztizálja a MAGOSZ elnöke. Ezután szólt a fiatal generáció szerveződésének mikéntjéről, az elvárásokról, az egymás közti párbeszéd jelentőségéről. Három megye, és létrejön a MAGOSZ ifjú gazdák szövetsége, meglesz a kongresszusuk – mondta, megfogalmazva: – Együtt dolgozunk, senkit nem minősítünk, hanem azzal foglalkozunk, mi mit teszünk. Szövetségben, érdemben, mert ez a dolgunk. Így tudunk húzni, együtt haladni előre – szólt a fiatalokhoz.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában