a kkv-k és a többiek

2020.09.10. 15:41

A vállalkozásfejlesztésről tartottak szakmai fórumot Debrecenben

A hazai KKV-szektor képviselőitől a szakpolitika első kézből ismerhette meg a vállalati igényeket.

Fotó: Matey István

Közösen tartott szakmai fórumot Debrecenben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) csütörtökön. A találkozó, amelyen a kkv-szektor képviselői is részt vehettek, a 2021-2027-es vállalkozásfejlesztési európai uniós források kijelölésére és tervezett felhasználására fókuszált.

Debrecen élen jár

Debrecen városa az elmúlt időszakban több mint 90 milliárd forintnyi GINOP forrás elérésében tudott jeleskedni, ezzel pedig élen jár a megyei jogú városok versenyében.

Papp László polgármester rávilágított arra, hogy a cívisváros gazdasága szervesen megváltozott az elmúlt öt évben, hiszen ez idő alatt olyan iparágak erősödtek meg, amelyek korábban nem jellemezték a Debrecen gazdaságát. – A kis- és középvállalati szektornak fel kell nőnie ahhoz a lehetőséghez, amit a betelepülő multinacionális vállaltok kínálnak. A következő időszakban arra kell fókuszálni, hogy a kkv-kat hozzásegítsék mindehhez, technológiai váltásokat, fejlesztéseket, innovációs folyamatokat indítsanak el annak érdekében, hogy legyen esélyük bekapcsolódni a termelési láncokba – hangsúlyozta a város első embere hozzátéve, Magyarország kormánya a pandémiás időszakban óriási erőforrásokat mozgósít annak érdekében, hogy a kkv-szektort életben tartsa. – Jó lenne azt látni, hogy a vállalkozások aktívak, amikor nem központi költségvetési források elérésről, hanem európai uniós pályázati források megszerzéséről beszélünk – fűzte hozzá.

Fotó: Matey István

Még ebben az évben

Kreatív iparai vállalkozások számára 10 milliárd forintos, élelmiszeripari középvállalatoknak 5 milliárd forintos, szabadvállalkozási zónákban működő legkisebb vállalkozások támogatására szintén 5 milliárd forintos, a műanyagipari, illetve az alternatív termékeket gyártó cégek technológiafejlesztésére pedig szintén 10 milliárd forintos keretösszegű pályázat nyílik még ebben az évben – jelentette be Dobos Balázs, az ITM helyettes államtitkára a csütörtöki találkozón. Mint mondta, a 2021-27-es tervezet húszéves időtávot szemlél, hiszen az alapja a 2010-ben megkezdett pragmatikus és patrióta gazdaságpolitika.

Fotó: Matey István

– A cél, hogy a minden KKV-nak lehetősége legyen mind szervezetileg, mind technológiailag megújulni. A következő időszakban kevesebb, de a vállalkozások szélesebb körét, és nagyobb összegben elérni képes felhívásokat tervezünk. Fontosnak tartjuk, hogy a források kiszámíthatóan, negyedévente előre meghatározott keretek között jelenjenek meg. A vállalatok saját termékeinek megjelenéséért partnerségen alapú fejlesztést szeretnénk megvalósítani.

„Emellett szeretnénk, ha a kiemelt iparágakban, így többek között az élelmiszer- kreatív- és egészségiparban, az építésgazdaságban innovatív magyar gyártmányok jelenhetnének meg”

– mondta Dobos Balázs.

Tudatos jövőért

A helyettes államtitkár a szakmai értekezésen arról is szót ejtett, hogy jelenleg nem a munkahelyteremtés, hanem a meglévő munkaerők továbbfejlesztése, a hozzáadott értékek növelése a cél. – A hazai zöldgazdaság erősítése nagyon jelentős. Azt látjuk, hogy energiahatékonysági beruházások ma még igen jelentős importot generálnak, és azt szeretnénk, hogy gyártói oldalról is be tudjanak kapcsolódni a magyar vállalkozások – mondta.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában