Dörzsölhetik a tenyerüket a pecások

2020.07.31. 07:30

Több a hal a megyei vizekben, gyakoribb lehet a kapás

Ismét haltelepítés volt a napokban megyénk MOHOSZ kezelésében lévő horgászvizeiben.

Fotó: Kovács Péter

„Ezúttal 8,3 tonna pontyot tettek a csatornákba, tavakba. A telepítést követően három napig nem lehet horgászni, ugyanis a halaknak meg kell szokniuk új élőhelyüket”

– tájékoztatta a Naplót Csengeri Imre, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének PR-munkatársa. A szakembertől tudtuk meg azt is, hogy a mostani telepítés valójában a tavaszi, ám akkor a kormányzati segítséggel megvalósult intervenciós haltelepítés nyárra tolta át az akkora tervezett pontyosítást.

A hajdúszoboszlói halgazdaságból származtak ezúttal is a halak, azok telepítését az interneten keresztül meghirdette a megyei szövetség, de mint azt Csengeri Imre elmondta, a lehalászást, a mérlegelést, a szállítást és a halak vízbe engedését csupán egy édesapa és a gyermeke nézte végig. A haltelepítést azért kívánták nyilvánossá tenni, mert a horgászok egy csoportja nem egy esetben kérdőjelezte meg a halasítás tényét.

A pontyon kívül csukát, süllőivadékot és keszeget is szoktak a szövetség kezelésében lévő vizekbe telepíteni.

Ártándon havonta telepítik a halakat

Berettyóújfalu–Nagyvárad kerékpárút-kiindulóponttal egy kiváló minőségű úton juthatunk el az ártándi bányatóhoz, amely a horgászok mellett a futóknak vagy éppen a szép környezetben sétára kedvet érzőknek is telitalálat.

Benkő Sándortól, Ártánd polgármesterétől tudjuk, hogy a tavat az önkormányzat tartja fenn, karöltve a helyi horgászegyesülettel. Ez utóbbi évente négy horgászversenyt rendez, felelős a haltelepítésért, és szabályozza a horgászatot. A falu önkormányzata a fürdőzési lehetőséget nem tervezi visszaállítani. A horgászegyesület kifogástalanul rendben tartja a tavat, annak környékét. A tóhoz érkezve előbb a szemünkkel járjuk be a területet. Az árnyas parkoló mellett virágok, mögötte kis ház, oldalán szőlő fut föl, előtte paradicsom- és paprikapalánta nevelődik. A fű a tó körül nyírott, hatalmas fák védik a partot, a túloldalon tetszetős esőbeállók vannak.

– Super Mihálynak hívnak – nyújtja kezét a ház hűvösében érkezésünkkor ebédelő férfi. – A horgászegyesület tagja vagyok, mi látjuk el az őrséget napközben. Napkeltétől napnyugtáig lehet horgászni, így szól a napijegy is, éjszakára is itt lehet maradni, csak akkor nem szabad halat fogni. Járnak ide Debrecenből, Nagyváradról és persze a környékről is. Mióta kész a Váradra vezető bicikliút, sokkal többen jönnek horgászni, futni, piknikezni. Ponty, amur, kárász, keszeg, csuka, harcsa, van itt minden, hiszen havonta telepítünk halat. A múltkoriban fogtak a tóban egy 32 kilós harcsát.

Szebasztián gyakran kilátogat a tóra | Fotó: Kovács Péter

Nem messze tőle Szebasztián néven mutatkozik be egy férfi, aki jócskán dicséri a tavat. – Ha nem fogok, akkor is jó ide kijönni, beszélgetünk, piknikezünk, szép itt.

Vizsga nélkül nincs horgászás

Huszonkilencen jelentkeztek horgászvizsgára, csak egynek nem sikerült.

– Jellemzően ez az arány – válaszolta a Napló kérdésére Csengeri Imre, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének PR-munkatársa a múlt héten csütörtökön Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban megtartott horgászvizsga után. Megtudtuk tőle azt is, hogy a leendő horgászok vizsgáztatása folyamatosan zajlott ebben az évben, a koronavírus-járvány idején szabadtéren tartották. A csütörtöki már zárt térben volt, de bizonyos óvintézkedéseket be kellett tartaniuk. Más szempontból is különleges volt azonban ez a vizsga.

Tizennégy éven felüliek számára kötelező a díjmentes horgászvizsga, amit a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége rendszeresen megrendez | Fotó: Molnár Péter

– Azok, akik a vizsga helyszínén okostelefonnal és internetelérhetőséggel is rendelkeztek, egy program segítségével a készülékükön is vizsgázhattak. Ez újdonság. Mindemellett biztosítottuk a papíralapú vizsgáztatás lehetőségét is. Az okostelefonossal a jelentkezők 90 százaléka élt. Az online vizsga előnye, hogy a feladatlap befejezése után azonnal mutatja az eredményt.

Fotó: Molnár Péter

A vizsga horgászati alapismeretekről szólt, és két részből állt. A jelölteknek egy tesztsort kellett kitölteni, és a 32 kérdésből legalább 23-ra helyes választ adni, továbbá tíz őshonos, védett és gyakran fogható halból minimum hetet ismerniük kellett a vizsgázóknak.

– Jellemzően jól felkészülnek a leendő horgászok a vizsgára – folytatta Csengeri Imre. – De arra is volt már példa, hogy a felkészületlenül érkezett horgászjelölt pénzért szeretett volna vizsgabizonyítványt vásárolni. Ha nincs vizsgája, akkor nem mehet horgászni. Következő vizsga augusztus 6-án reggel 8 órakor lesz a debreceni Belvárosi Közösségi Házban.

KZS

Borítókép: Super Mihály nemcsak őrzi a tavat, gondozza a parkot, hanem kintlétekor horgászni is szokott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában