Oktatás

2024.05.10. 17:43

Akár néhány hónap alatt szerezhető szakma a most induló, ingyenes felnőttképzéseken

Intenzív képzések által, az év végéig legalább húszezer álláskeresőnek adnak szakmát. Ezen felnőttképzés különlegessége többek között az, hogy 18 helyszínen indítanak képzéseket Hajdú-Biharban.

Bekecs Sándor

Intenzív felnőttképzéseket indítanak a hajdú-bihari álláskeresőknek, a részletekről Hajdúnánáson számoltak be. Képünk Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja

Forrás: Kiss Annamarie

Pilot jelleggel új munkaerőpiaci képzéseket indít el a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum és a Debreceni Szakképzési Centrum. A program lényege, hogy akár pár hónap alatt olyan szakmát szerezhetnek a felnőttképzésben résztvevő álláskeresők, amellyel rövid időn belül a lakhelyükhöz közeli munkáltatónál tudnak elhelyezkedni. A projektnyitó sajtótájékoztatót a hajdúnánási Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskolában tartották május 10-én. – Egy város életében fontos a jelen, hogy milyen lehetőségek vannak a tanulásra, a karrierre. Elsődleges célunk, hogy azok a fiatalok, akik itt tanulnak, versenyképes tudást szerezzenek, s helyben találják meg számításaikat – mondta köszöntőjében Nagyné Legény Ildikó, a város alpolgármestere. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy olyan duális képzőhelyek jöjjenek létre, melyek hosszú távon a fiatalok helyben maradását szolgálják.

felnőttképzés, oktatás, hajdúnánás, hajdú-bihar
Nagyné Legény Ildikó a tanulási lehetőségek, a felnőttképzés fontosságáról beszélt
Forrás: Kiss Annamarie

Tizennyolc helyszínen indul ingyenes felnőttképzés Hajdú-Biharban

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár részletezte: munkaerőpiaci fókuszú pilot program indult, hogy szakmát adjanak azok kezébe, akik dolgozni akarnak. – Olyan szakmák felnőttképzését indítjuk el, amelyeknek helyben van kereslete. Ezért fogtunk össze a kormányhivatallal, a szakképzési centrumokkal és az iparkamarával – ismertette. 

A program elindítói vállalták, hogy ez év végéig, országosan legalább 20 ezer álláskeresőnek biztosítanak százszázalékos támogatású képzést. Hajdú-Bihar vármegyében első körben 57 képzési csoportban, 18 helyszínen, 643 résztvevővel indulnak a képzések.

felnőttképzés, oktatás, hajdúnánás, hajdú-bihar
Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár
Forrás: Kiss Annamarie

A többi képzési támogatástól ezt a programot az különbözteti meg, hogy intenzív, azaz akár néhány hónap alatt szakmát kaphat az álláskereső; munkaerőpiaci szemléletű, duális képzéseken vehetnek részt. Mindemellett a 18 helyszínnel igyekszünk minél közelebb vinni a képzést az álláskeresőkhöz, valamint a hátrányos helyzetűek számára egyedi mentorálást is biztosítunk

 – sorolta.

Nemcsak a szakmaszerzés, de az elhelyezkedés is kiemelt cél

Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztálya vezetője elmondta, 17 ezer álláskereső van Hajdú-Bihar vármegyében és 150 munkáltató jelezte, hogy milyen képzettségű munkatársakra van szükségük. 

Olyan képzéseket indítunk, amelyekre valóban szükség van. A képzéseket követően sem engedjük el a résztvevők kezét, kifejezett szándékunk, hogy csökkenjen a regisztrált álláskeresők száma. Cél, hogy a képzéseket elvégzők legalább 60 százaléka elhelyezkedjen

– emelte ki.

felnőttképzés, oktatás, hajdúnánás, hajdú-bihar
Tapolczai Zoltán a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi főosztály vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum hangsúlyozta, a vármegye szakképzési centrumai felnőttek a feladathoz, a szakmai képzés pedig tovább tud fejlődni a következő időszakban. Kifejtette, a pilotprogram nem csupán egy álláskeresési támogatás, hanem egy komplex program, amely egyszerre szolgálja az álláskeresőket és a munkáltatókat. Ismertette: Hajdúnánáson burkoló, szociális ápoló és szárazépítő képzések indulnak a következő időszakban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában