nagy siker

2020.02.18. 15:03

Újabb nemzetközi elismerést kapott Debrecen

A Financial Times fDi magazin újra díjazta Debrecen tőkevonzó befektetési stratégiáját.

Fotó: Matey István

A cívisváros 2018-ban első helyezést ért el a legjobb tőkevonzó befektetési stratégiával rendelkező európai kisvárosok kategóriában, így megkapta a jövő európai városa díjat, amely címet két évig viselhetett.

Debrecen idén ismét részt vett a versenyben, és az izlandi főváros, Reykjavík mögött második helyezést ért el.

A közép európai városok közül a hajdú-bihari megyeszékhely az első, amely a TOP 3-ban szerepel egymást követően két periódusban is.

Papp László, Debrecen polgármestere / Fotó: Matey István

– Az elmúlt évek egyik legsikeresebb önkormányzata gazdaságfejlesztés területén Debrecen volt, minden esélyünk megvan arra, hogy ez így legyen a következő években is. 2018-ban európai kisvárosok kategóriában Debrecen lett a legjobb befektetésösztönzési stratégiával rendelkező város. Ennek megvan a maga alapja, hiszen 2015 és 2019 között több mint kétmilliárd eurónyi működő tőke érkezett a városba, több mint 6 ezer új munkahely jött létre, valamint 700 hektáron zajlottak, illetve zajlanak iparfejlesztési munkálatok – hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere az elismerés kapcsán tartott keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette:

a város felismerte, hogy a 2020-as évektől kezdődően Debrecennek nemcsak saját magát kell építenie, hanem a régiót is.

– A 2019-es év második felében pályáztunk a kisvárosok kategóriájában egy újabb nemzetközi elismerésre. Munkánknak nagyon fontos eleme, hogy Debrecen látható legyen a nemzetközi színtéren is, a nemzetközi pénzügyi, gazdasági világban is. Számos pozitív gazdasági döntéssel felhívtuk magunkra a figyelmet, ebből a legnagyobb a BMW debreceni gyárának felépítésére vonatkozó döntés volt – vallja a polgármester.

Papp László és Póser Zoltán a nemzetközi elismerésről szóló sajtótájékoztatón / Fotó: Matey István

Debrecen második helyezett lett az iFd magazin versenyében, saját kategóriájában Budapest negyedik, Miskolc pedig ötödik helyen végzett.

– Reykjavík előzött meg bennünket, de a közép-európai régió városai közül Debrecen érte el újfent a legjobb teljesítményt, Debrecen a legjobb befektetési stratégiával rendelkező kisváros ebben a régióban – közölte Papp László.

Folyamatos érdeklődés

Az önkormányzat tulajdonában lévő EDC Debrecen Nonprofit Kft. végzi a befektetések, tárgyalások előkészítését, s igyekszik vonzóvá tenni a várost.

Póser Zoltán / Fotó: Matey István

– Az egy dolog, hogy mi a legszebb színben próbáljuk meg feltüntetni a várost, de amikor egy Financial Times, ami a világon a leghíresebb pénzügyi magazin, immár negyedik éve azt mondja, hogy Debrecen európai szinten a TOP 3-ban van, az egy fantasztikus eredmény. Természetesen a siker az, amikor a befektetők is így gondolják, s Debrecenbe jönnek. Folyamatos az érdeklődés a város, a régió iránt. A régió városai nem versenyeznek, hanem gyakorlatilag együtt küzdenek azért, hogy befektetők érkezzenek ide – hangsúlyozta Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője az elismerés kapcsán.

Az fDi versenyében elsősorban a potenciált vizsgálják, befektetői szempontból: mennyire vonzó az oktatási kapacitása, városi infrastruktúrája, az adózási környezet, a gazdasági ökoszisztéma. Az elismerés kapcsán Papp László a jövőről is beszélt: – A BMW az egyik legfontosabb eleme a város gazdaságának, de arra készülünk, hogy a következő években a befektetések második hulláma érkezik meg Debrecenbe. Nem ipari központ akarunk lenni, a víziónkban egy erős, közép-európai üzleti központ jelenik meg, amely nemcsak önmagával van elfoglalva, hanem felelősséget visel a régiójáért – mondta a polgármester.

Debrecen hosszú távú célja, hogy a régió egyre inkább erősödő gazdasági, oktatási és kulturális központja legyen, megerősítve közép-kelet európai vezető pozícióját.

A fDi magazin díját 2020. március 10-én adják át Cannes-ban, ahol Debrecen kiállítóként is megjelenik.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában