Változó díjak és juttatások

2019.11.22. 18:38

Dráguló közlekedés, több támogatás a cívisvárosban

Amennyiben a debreceni közgyűlés csütörtökön jóváhagyja, emelkednek január 1-től a DKV jegyek és bérletek árai.

Fotó: Matey István

Átlagosan 5,3 százalékkal növekedhetnek a DKV díjai jövőre. Történik mindez azután, hogy idén nem változtak a debreceni tömegközlekedés tarifái, sőt 2014 és 2019 között mindössze 2 alkalommal (2017-ben 2,64, 2018-ban 2,41 százalékkal) emelkedtek a viteldíjak – hangzott el Papp Viktor, Fidesz-KDNP frakcióvezető és Orosz Ibolya Aurélia, Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettes tájékoztatóján. Kiderült továbbá az emelés elsődleges oka, hogy a DKV jelentős béremelést hajtott és hajt most is végre annak érdekében, hogy elismerje és megbecsülje munkavállalóit. A társaság által biztosított fizetésemelés az utóbbi 3 évben összesen 34,3 százalék volt, mely révén a DKV összességében 527 millió forintot fordított bérfejlesztésre.

Olcsóbban a klinikánál

A frakcióvezető arról is beszámolt, hogy 2020-ban nem változnak a felszíni parkolás díjai Debrecenben. Ugyanakkor a következő évtől be akarják vezetni a parkolási zónánként meghatározott napijegyet, amely 4 óra parkolási díjjal megegyező összegbe kerülne. Az ezt választók az automatáknál, vagy mobil parkolás használata esetén megfizetnék a 4 óra időtartamra az övezetben érvényes parkolási díjat, ami napi parkolójegynek minősülne.

Kiemelt figyelmet akarnak fordítani a klinikai egészségügyi ellátásra érkező debreceniekre, így a Pallagi úton található szervizút mellett lévő parkoló területen kedvezményt biztosítanak. – Abban az esetben, ha az autós minimum 2 órára megfizetné a várakozási díjat, az első óra díjából 90 százalék kedvezményt biztosítana neki a szolgáltató, így a 2 óra várakozásért összesen bruttó 200 forintot kellene fizetni. Ezt követően minden megkezdett óra után bruttó 180 forint/óra lenne a díj a rendelet tervezetben foglaltak szerint – fogalmazott. Papp Viktor kifejtette, a Pallagi úton található klinika melletti parkolóban mindössze 560 forintot kellene fizetni az egész napra érvényes parkolásért. Így a kedvezményes napijegy bevezetését követően többet nem kellene arra figyelni, hogy lejár-e a parkolójegy.

Dráguló mélygarázsok

A 2020. évi parkolási díjak csak a mélygarázsokban változnak. Ezt azzal magyarázta a frakcióvezető, hogy a mélygarázsok kihasználtsága napközben oly mértékben megnövekedett, hogy vannak olyan parkolóházak, melyek már a reggeli órákban megtelnek, így alig lehet szabad helyet találni napközben. Eddig azok, akik éves bérletet vásároltak, jogosulttá váltak a mélygarázsok használatára is, de gyakran nem maradt számukra parkolóhely. Ezért 2020-ban bevezetnék a garázs plusz bérletet, amely bármely éves parkolóbérlet mellé vásárolható lesz 30 ezer forintért. 2020-ban a mélygarázsokban 320 forintról 400 forintra módosul az óránkénti parkolási díj. A havi mélygarázsbérlet ára 15 ezer forint lesz. A Kölcsey Központ mélygarázsában a 2 hónapos és a 4 hónapos téli bérlet megszűnik.

Étkezési térítési díjak

A köznevelési intézményekben, valamint a személyes gondoskodás körébe tartozó gyermekjóléti alapellátást és szociális alapszolgáltatást biztosító intézményekben a térítési díjak 5,1 százalékos emelése várható.

Emögött az húzódik meg, hogy a KSH szerint a fogyasztói árak szeptemberben átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az élelmiszerekért pedig 5,1 százalékkal kellett többet fizetni – tette hozzá az illetékes.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy jövőre a debreceni óvodákban bruttó 525 forint díjat kell fizetni a napi háromszori (tízórai, ebéd, uzsonna) étkezésért.

A bölcsődékben és óvodákban továbbra is ingyenes marad az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy maguk, illetve testvérük tartósan beteg, fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek. Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol 3, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek. Végül az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az 1 főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát, azaz 2020-ban megközelítőleg a 139 ezer forintot, szintén ingyen étkezhet. A Városi Szociális Szolgálatnál a nyersanyagnorma 7,16 százalékos emelkedése várható a KSH munkahelyi étkeztetés fogyasztói árindexének megfelelően.

A temetői díjakban átlagosan 3,4 százalékos, az inflációt követő díjemelés várható. A közterület-használati díjak átlagosan 5 százalékkal emelkednek 2020-ban. A szippantott szennyvíz elszállítása nem drágul.

Szociális támogatások

Debrecen gondoskodó városként olyan szociális támogatási rendszert működtet, amely valódi segítséget nyújt a rászorulóknak. A jövő évben a támogatások többségénél emelik a jövedelemhatárokat, hogy minél több érintett jogosulttá válhasson – számolt be Orosz Ibolya Aurélia, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese.

Elhangzott továbbá, hogy a tehetséges tanulók hatályos 77 ezer forintos támogatási jövedelemhatára 83 ezer forintra nő. Ha a jövedelemfeltételek mellett a tanulmányi eredmény és a versenyeredmény feltétele is teljesül, akkor havi 10 ezer forint adható 10 hónapon keresztül. Amennyiben a versenyeredmény feltétele nincs meg, de az egy főre jutó jövedelem feltételnek, a tanulmányi eredmény feltételének megfelel az illető, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, valamint a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetet megállapítják, akkor sem utasítják el a jelentkezőt. Utóbbi esetben 5 ezer forint adható 10 hónapon keresztül.

A szociális támogatásokat érintő változásokról bővebben itt tájékozódhat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában