együtt gondolkodnak

2019.11.13. 14:33

A Debreceni Egyetemen is megalakult a Területi Innovációs Platform

A cívisvárosi felsőoktatási intézmény együttműködési nyilatkozatot írt alá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával elindult a Terültei Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozat, melyhez együttműködési nyilatkozat aláírásával budapesti és 5 vidéki felsőoktatási intézmény, köztük a Debreceni Egyetem is csatlakozott. Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerése, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

Mint azt prof. dr. Szilvássy Zoltán rektor elmondta, céljuk, hogy a kkv-szektorra egy olyan együttműködést alakítsanak ki, melynek hatására a kis- és középvállalatokat jobban tudják nemzetközi szinten a nagyvállalatok irányába pozicionálni.

– Az innovációs platformnak egy fontos és kiemelt területe a kis– és középvállalatok innovációs képességének a fejlesztése, de ezen túl egy olyan állandó felületet is szeretnénk teremteni, ahol az innovációs szereplők – beleértve azokat a vállalatokat, akik az innovációban még csak gondolkodnak, vagy nyitottak rá – csatlakozhatnak egy olyan szerveződéshez, ahol állandósult jelleggel információkat tudnak kapni, és egy közös gondolkodást valósíthatnak meg a nagy tudású egyetemmel, valamint a kormányzattal – fogalmazott köszöntőjében Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese kedden a rendezvénysorozat cívisvárosi állomásán.

– A Debreceni Egyetem, kész koncepcióval rendelkezik a tudáshasznosítás terén: a tématerületeken elért eredmények és a korábban felhalmozott tudás révén üzleti hasznot is szeretnénk elérni az egyetem, a város és az ország részére. Ehhez kapcsolódóan az intézmény rendelkezik egy 70 hektáros tudománytechnológiai minősítésű ipari parkkal, amelyet szeretnénk már nemcsak területértékesítőként, hanem a tudáshasznosítás révén sokkal értékesebb módon működtetni – fogalmazott prof. dr. Bács Zoltán kancellár.

PTZ

Ezek is érdekelhetik